Η Κίνα δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνούμενη στρατιωτική βοήθεια προς τη Μόσχα. Στη διάρκεια συνάντησης της Κάγια Κάλας με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ο Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η Κίνα δεν μπορεί να επιτρέψει την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα La Vanguardia, ο Γουάνγκ Γι ανέφερε στην ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική ότι αν η Ρωσία ηττηθεί, θα αλλάξουν οι προτεραιότητες των ΗΠΑ. Αυτό θα δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και να στρέψει την προσοχή του στο Πεκίνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε διπλωματική αντιπαράθεση με την Κίνα σχετικά με την Ταϊβάν και τον έλεγχο της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού.
Ο Γουάνγκ Γι, που πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρνήθηκε ότι το Πεκίνο προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Αναφερόμενος σε σχετική πληροφορία, τόνισε ότι αν η Κίνα είχε προσφέρει βοήθεια, η Μόσχα θα είχε ήδη κερδίσει τον πόλεμο.
Η συνάντηση με την Κάγια Κάλας εντάσσεται σε μια προσπάθεια των Βρυξελλών να απομακρύνουν την Κίνα από τη ρωσική σφαίρα επιρροής, εν μέσω διαφωνιών σχετικά με το εμπόριο ανάμεσα στο Πεκίνο και την ΕΕ. Παρά την άρνηση της Κίνας να αποσύρει την υποστήριξή της προς τη Ρωσία, η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες.
Στα τέλη Ιουλίου προγραμματίζεται σύνοδος κορυφής μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου για μια εμπορική συμφωνία, η οποία όμως περιλαμβάνει αρκετά προβλήματα, όπως η τιμή των ηλεκτρικών οχημάτων που εισάγονται από την Κίνα στην Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί έντονο ανταγωνισμό για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Η ΕΕ αποτελεί τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ.
Καθώς η ΕΕ εισάγει κυρίως μηχανικές συσκευές και ηλεκτρικό εξοπλισμό από την Κίνα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς την Κίνα περιλαμβάνουν κυρίως μηχανικές συσκευές, ηλεκτρικό εξοπλισμό και φάρμακα.
Επιπλέον, η ΕΕ έχει επιβάλει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα λόγω κρατικών επιδοτήσεων που επιτρέπουν στους Κινέζους κατασκευαστές να μειώνουν τις τιμές τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Η Κίνα αντέτεινε ότι πρόκειται για προστατευτισμό και ξεκίνησε έρευνα κατά της ντάμπινγκ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα όπως το τυρί και το γάλα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr