Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις στη χιονοκάλυψη στην Ελλάδα, με σοβαρές περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί δραματικές μεταβολές σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται και τα φαινόμενα όπως οι καύσωνες και η μείωση των παγετώνων να γίνονται πιο συχνά. Αυτές οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα καλοκαίρια, αλλά επηρεάζουν και τους χειμώνες στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες Σ. Ντάφης, Ι. Μασλουμίδης και Κ. Λαγουβάρδος από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς δείκτες της εποχικής και κλιματικής μεταβλητότητας είναι η χιονοκάλυψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo, τα τελευταία χρόνια, οι χειμώνες παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα πρότυπα χιονόπτωσης, κυμαινόμενοι από ήπιες περιόδους έως ακραία καιρικά φαινόμενα. Η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα τις δύο τελευταίες χρονιές είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2023, υποδεικνύοντας μια σαφή τάση μείωσης.
Κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2024 – Μαΐου 2025, η χιονοκάλυψη υπήρξε έντονα μεταβλητή, με κάποιες σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στην αρχή του χειμώνα, οι οποίες ωστόσο είχαν περιορισμένη διάρκεια. Ειδικότερα, καταγράφηκαν φαινόμενα όπως η κακοκαιρία Bora, η οποία προκάλεσε σημαντικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά οι συνέπειές τους ήταν πρόσκαιρες.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η χιονοκάλυψη στην Ελλάδα εμφανίζει σταθερή πτωτική τάση από το 1991 έως το 2020, με υπολογισμούς που αποδεικνύουν ότι οι ημέρες χιονοκάλυψης μειώνονται κατά περίπου 1,5 ημέρα κάθε χρόνο. Αυτή η τάση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο φυσικό περιβάλλον όσο και σε οικονομικούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και η διαχείριση υδάτινων πόρων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr