Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τα ενδημικά δέντρα του δράκου στη Σοκότρα

Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο τα ενδημικά δέντρα του δράκου στη Σοκότρα

Η κλιματική αλλαγή και η βόσκηση απειλούν τα δέντρα του δράκου στη Σοκότρα, έναν μοναδικό βιότοπο της Υεμένης. Σε ένα ανεμοδαρμένο υψίπεδο της Σοκότρα, ενός απομονωμένου νησιού στην Υεμένη, η Σένα Κεϊμπάνι παρατηρεί ένα νεαρό δέντρο του δράκου (Dracaena cinnabari), το οποίο μόλις και μετά βίας φτάνει τον αστράγαλό της. Το φυτό αυτό, περιφραγμένο με αυτοσχέδιο φράχτη, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα αυτού του μοναδικού είδους που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Η επιβίωσή του απειλείται από την κλιματική αλλαγή και τη βόσκηση κατσικιών που καταστρέφουν το βραχώδες τοπίο. Η Κεϊμπάνι, η οποία διαχειρίζεται ένα φυτώριο αφιερωμένο στη διάσωση του δέντρου, εκφράζει τον πόνο της λέγοντας ότι «το να βλέπεις τα δέντρα να πεθαίνουν είναι σαν να χάνεις το παιδί σου». Τα δέντρα του δράκου, γνωστά για την ιδιόμορφη μορφή τους που θυμίζει ανεστραμμένα μανιτάρια και για το κατακόκκινο χυμό τους, είχαν κάποτε αφθονία στο νησί.

Η επιβίωσή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο λόγω της αύξησης των ισχυρών κυκλώνων, της βόσκησης από τις ξενόφερτες κατσίκες και των πολιτικών αναταραχών στην Υεμένη, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, η οποία πλήττεται από εμφύλιο πόλεμο για περισσότερο από μια δεκαετία. Η Σοκότρα έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χάρη στη βιοποικιλότητά της, που περιλαμβάνει 825 είδη χλωρίδας, από τα οποία το ένα τρίτο είναι ενδημικά.

Οι επισκέπτες του νησιού, οι οποίοι ξεπερνούν τους 5.000 ετησίως, είναι υποχρεωμένοι να προσλαμβάνουν ντόπιους οδηγούς και να διαμένουν σε κατασκηνώσεις που διαχειρίζονται οι κάτοικοι, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα έσοδα του τουρισμού ενισχύουν την τοπική οικονομία. Όμως, το δέντρο του δράκου δεν είναι μόνο μια παραξενιά της Βοτανικής· είναι θεμελιώδης πυλώνας του τοπικού οικοσυστήματος.

Όπως αναφέρει ο βιολόγος Κέι Βαν Νταμ, «όταν χάσεις τα δέντρα, χάνεις τα πάντα – το χώμα, το νερό, ολόκληρο το οικοσύστημα». Οι προσπάθειες προστασίας του οικοσυστήματος είναι δύσκολες λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Υεμένη, με τους ντόπιους να αγωνίζονται μόνοι τους για τη σωτηρία του νησιού, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play