Η κατάσταση στη Λιβύη επηρεάζει τη μετανάστευση στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας αποτυχίες της κυβέρνησης. Η τελευταία εξαετία έχει δει την Ελλάδα να ακολουθεί μια σειρά από αποτυχημένες πολιτικές στην εξωτερική της στρατηγική, με τις σχέσεις της με τη Λιβύη να είναι κεντρικής σημασίας. Η Ελλάδα έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση από το 2011, καθώς η νέα προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης στράφηκε προς την Τουρκία, η οποία τη στήριξε πολιτικά και στρατιωτικά. Το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019, το οποίο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, είναι αποτέλεσμα αυτής της εξωτερικής πολιτικής. Ως αντίκτυπο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με τον στρατηγό Χαφτάρ, που ελέγχει την Ανατολική Λιβύη.
Η κατάσταση στη Λιβύη μετά την πτώση του Καντάφι αποκαλύπτει την ολέθρια φύση της πολιτικής. Η Λιβύη παραμένει αποτυχημένο κράτος, με την κυβερνητική λειτουργία να γίνεται σε πλοία στα ανοιχτά της θάλασσας λόγω ασφάλειας. Οι νότιες περιοχές της είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου, με την Ευρώπη να μην παρέχει πλέον την υποστήριξη που παρείχε παλαιότερα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Υποσαχάρια Αφρική. Στη σημερινή της μορφή, η Λιβύη είναι διαχωρισμένη σε δύο ντε φάκτο κράτη, το ένα με έδρα την Τρίπολη και το άλλο τη Βεγγάζη.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν φαίνεται να έχει πραγματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στη μετανάστευση είναι αναποτελεσματική, εστιάζοντας σε βραχυπρόθεσμες λύσεις αντί να προτείνει ολοκληρωμένα μέτρα. Επιπλέον, οι πρόσφατες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της μετανάστευσης καταδεικνύουν στροφή προς την ακροδεξιά, με επιλογές υπουργών που ενισχύουν τις εθνικιστικές αντιλήψεις και τη μετατροπή ενός ανθρωπιστικού ζητήματος σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου σε σχέση με τη διαχείριση των προσφύγων αποδεικνύει την αναλγησία απέναντι στα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων, αποκαλύπτοντας τη σκληρή πραγματικότητα ενός κράτους που καταπατά τις διεθνείς υποχρεώσεις του. Η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο ανθρώπινη και δίκαιη προσέγγιση στις μεταναστευτικές ροές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr