Η Λιβύη υιοθετεί τη ρητορική της Τουρκίας, ενισχύοντας τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας σχετικά με θαλάσσιες ζώνες. Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια περίοδο ήρεμων σχέσεων και προσπαθούν να διατηρήσουν ορισμένα προσχήματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι καμία από τις δύο πλευρές έχει απομακρυνθεί από τις σταθερές θέσεις της. Την ίδια στιγμή, η Λιβύη αναλαμβάνει τον ρόλο της πρόκλησης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες, υιοθετώντας πλήρως την τουρκική ρητορική και επιχειρηματολογία κατά της Ελλάδας.
Η Λιβύη προχώρησε σε διαδοχικές ρηματικές διακοινώσεις στον ΟΗΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, η Τρίπολη ανακοινώνει παλιές διεκδικήσεις της, υιοθετώντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καθιστώντας τη Λιβύη έναν νέο διπλωματικό πονοκέφαλο για την Αθήνα.
Η κυβέρνηση της Λιβύης δημοσιοποίησε ρηματική διακοίνωση που κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, απαιτώντας την ακύρωση ερευνών υδρογονανθράκων σε περιοχές που η Λιβύη χαρακτηρίζει διαφιλονικούμενες.
Η Λιβύη προβάλλει αξιώσεις που περιλαμβάνουν την υφαλοκρηπίδα της και καλεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο να αναστείλουν δραστηριότητες που θεωρεί παράνομες. Η κατάσταση αυτή καθιστά την διπλωματική επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών ιδιαίτερα δύσκολη, με την Τρίπολη να ενισχύει τις ήδη στενές σχέσεις της με την Άγκυρα μέσω νέων στρατιωτικών και οικονομικών συμφωνιών.
Οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα σκοπεύει να απαντήσει στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης, υπογραμμίζοντας ότι οι εν λόγω θέσεις δεν είναι νομικά έγκυρες. Παρά τις εντάσεις, η ελληνική διπλωματία παραμένει προσηλωμένη στο διάλογο και στη διατήρηση μιας σχέσης με την Τρίπολη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr