Η έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα πλήττει κρίσιμους τομείς της οικονομίας, προκαλώντας προβλήματα ανάπτυξης. Η έλλειψη ταλέντων συνεχίζει να μαστίζει βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τόσο για εξειδικευμένο όσο και για ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Από την κατασκευή και τη λογιστική έως τη φιλοξενία και την εστίαση, παραμένουν σημαντικά κενά που υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες επισημαίνουν σταθερά το ζήτημα, προειδοποιώντας ότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στον τομέα της κατασκευής, ο οποίος αυτή τη στιγμή βιώνει μια αναγέννηση, παρόμοια με το 2004, με μια σειρά από μεγάλα έργα υποδομών και ανακαίνισης σε εξέλιξη. Ωστόσο, η έλλειψη εργατών έχει γίνει σοβαρό εμπόδιο.
Η ανάγκη για φορολογικά κίνητρα είναι επιτακτική. Οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Lamda Development, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Ευρώπη, το έργο Ελληνικό, υπογράμμισαν τις ελλείψεις στην εργασία ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του εν λόγω έργου. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aktor Group, Αλέξανδρος Εξαρχάκος, τόνισε τη σοβαρότητα του προβλήματος, επισημαίνοντας την ανάγκη για κίνητρα και καλύτερους μισθούς ώστε να επιστρέψουν οι εργάτες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα.
Ο ηγετικός ρόλος της AVAX Group επαναβεβαίωσε αυτή τη θέση. Ο Πρόεδρος Χρήστος Ιωάννου και ο Εκτελεστικός Διευθυντής Αντώνης Μιτζάλης ανέφεραν τη σημασία προσφοράς φορολογικών κινήτρων για την επιστροφή Ελλήνων που μετακόμισαν στο εξωτερικό και την προσέλκυση νέου ταλέντου στον τομέα.
Οι σοβαρές ελλείψεις είναι επίσης εμφανείς στον τομέα της λογιστικής — μια άλλη αναπτυσσόμενη βιομηχανία με πολυάριθμα έργα εκατομμυρίων ευρώ σε εξέλιξη. Σύμφωνα με ανθρώπους της βιομηχανίας, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στον Ασπρόπυργο, όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να πεισθούν οι εργάτες να αποδεχθούν θέσεις εργασίας. Ακόμη και οι γενικοί εργάτες διστάζουν, επικαλούμενοι τους χαμηλούς μισθούς, που πολλοί επιχειρηματίες ομολογούν ότι δεν είναι ελκυστικοί.
Ορισμένες εταιρείες δεν λογαριάζουν έξοδα για να προσελκύσουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, επενδύοντας στην προστιθέμενη αξία που προσφέρει το ταλέντο. Η βιομηχανία της εστίασης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, προσφέροντας ανταγωνιστικούς ημερήσιους μισθούς σε νέες προσλήψεις. Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα, οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 60% έως 70% σε μόλις τρία χρόνια, κυρίως λόγω των απελπισμένων προσπαθειών των ιδιοκτητών εστιατορίων να καλύψουν κενές θέσεις. Η μάχη για τα ταλέντα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται επίσης σε σφοδρό ανταγωνισμό για να διατηρήσει και να προσελκύσει υπαλλήλους. Οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι είναι σε υψηλή ζήτηση, και οι εταιρείες είναι πρόθυμες να κάνουν το παραπάνω—στο μέτρο που τους επιτρέπει το οικονομικό τους εύρος—για να τους εντάξουν. Το πρόβλημα είναι παρόν σε όλα τα επίπεδα και ρόλους, είτε πρόκειται για εξειδικευμένο είτε για ανειδίκευτο προσωπικό.
Μια πρόσφατη έρευνα της ManpowerGroup αναδεικνύει την κλίμακα της κρίσης. Από τους 525 Έλληνες εργοδότες που ερωτήθηκαν, το 80% ανέφεραν δυσκολίες στην κάλυψη θέσεων εργασίας, με ελαφρές παραλλαγές ανά περιοχή και μέγεθος εταιρείας. Οι μικρές επιχειρήσεις αναφέρουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες (84%), ενώ οι μεγάλες εταιρείες καταγράφουν ελαφρώς λιγότερες (77%). Οι τομείς με τις μεγαλύτερες ελλείψεις ήταν οι επικοινωνίες (89%), η ενέργεια (86%) και τα χρηματοοικονομικά (86%). Αντίθετα, οι ελλείψεις στη βιομηχανία και την κατασκευή καταγράφηκαν γύρω στο 80%.
Πηγή περιεχομένου: in.gr