Η μάχη της Αγγλίας: Η ιστορία από τους πρωταγωνιστές της

Η μάχη της Αγγλίας: Η ιστορία από τους πρωταγωνιστές της

Ανακαλύψτε την ανασκόπηση της Μάχης της Αγγλίας και την επίδραση της στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 10 Ιουλίου 1940, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, καθώς η ναζιστική Γερμανία, που είχε κυριαρχήσει στην ηπειρωτική Ευρώπη, στρέφει την προσοχή της προς τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Αδόλφος Χίτλερ και οι επιτελείς του θεωρούσαν ότι η νίκη θα επιτευχθεί με την απόβαση των ναζιστικών δυνάμεων στη Βρετανία, προϋπόθεση της οποίας ήταν η εξουδετέρωση της βρετανικής αεροπορίας μέσω αερομαχιών και βομβαρδισμών. Ο Άντολφ Γκάλλαντ, αρχηγός της γερμανικής αεροπορίας στο Δυτικό Μέτωπο, εκτέθηκε ως κύριος συντελεστής της επιχείρησης. Όπως αναφέρει, η γερμανική αεροπορία προοριζόταν να απομονώσει τη Βρετανία και να καταστρέψει το Λονδίνο, προκειμένου να αναγκάσει τον Τσώρτσιλ να συνάψει ανακωχή. Από τους πρώτους μήνες, έγινε φανερό ότι η Αγγλία δεν είναι Πολωνία και ότι η εξουδετέρωση της ΡΑΦ θα ήταν πολύ πιο δύσκολη.

Η μάχη εξελίχθηκε σε τέσσερις φάσεις, με την κορύφωση να καταγράφεται στις 7 Σεπτεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις αποφάσισαν να αλλάξουν στρατηγική και να επικεντρωθούν στους βομβαρδισμούς του Λονδίνου. Παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς, ο βρετανικός λαός αντεπεξήλθε. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940, το βρετανικό υπουργείο Αεροπορίας επιβεβαίωσε την κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι Γερμανοί αποφάσισαν να σταματήσουν τις επιθέσεις στα αεροδρόμια της νοτιας Αγγλίας και να στραφούν στο Λονδίνο.

Η απώλεια της γερμανικής αεροπορίας ήταν σημαντική, με την αγγλική αεροπορία να αντέχει και να καταφέρνει να αποκαταστήσει την ισορροπία των δυνάμεων. Οι βρετανικές απώλειες ανήλθαν σε 119 νεκρούς και 101 τραυματίες πιλότους, με σημαντικές απώλειες σε αεροσκάφη. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η στρατηγική αλλαγή των Γερμανών κατέληξε να σώσει τη βρετανική αεροπορία, καθώς η επίθεση στο Λονδίνο αντί για τα αεροδρόμια της νοτιοανατολικής Αγγλίας αποδείχθηκε καθοριστική.

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, λίγα χρόνια αργότερα, ανακάλεσε τη μνήμη της μάχης και υπογράμμισε τη σημασία της: «Ουδέποτε εις τις συγκρούσεις της ανθρωπότητας, ωφείλοντο τόσα πολλά από τόσους πολλούς».

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play