Η μοναξιά συνιστά σοβαρό δείκτη κινδύνου για ψυχική και σωματική υγεία, επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτικές παρέμβασης. Η μοναξιά έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό προγνωστικό δείκτη για την εκδήλωση κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που περιλαμβάνει τις απαντήσεις σχεδόν 50.000 Αμερικανών. Καθώς ο πληθυσμός γηράσκει στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και οι οικογένειες αποκτούν λιγότερα παιδιά, το ζήτημα της μοναξιάς αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ως ένα κρίσιμο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία.
Η μοναξιά δεν είναι απλώς μια συναισθηματική κατάσταση, αλλά έχει μετρήσιμες συνέπειες για την υγεία. Στην πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στο PLoS ONE, εξετάστηκαν οι απαντήσεις σε τηλεφωνικά ερωτηματολόγια από το 2016 έως το 2023, με δείγμα που περιλάμβανε περισσότερους από 47.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ. Το 80% αυτών δήλωσε ότι βιώνει μοναξιά, έστω και σπάνια.
Οι συμμετέχοντες που αισθάνονταν πάντα κοινωνικά απομονωμένοι παρουσίασαν ποσοστά κατάθλιψης 50,2%. Συγκεκριμένα, τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα της μόνιμης μοναξιάς ανέφεραν ότι βρίσκονται σε άσχημη ψυχική κατάσταση κατά μέσο όρο 20 ημέρες τον μήνα, ενώ αντίστοιχα για την ομάδα που δεν νιώθει μοναξιά, ο αριθμός ήταν μόλις 9,4 ημέρες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες της μελέτης εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ οι μαύροι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερες ημέρες κακής ψυχικής κατάστασης σε σχέση με τους λευκούς. Ωστόσο, οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη είχε αδυναμίες, καθώς στηρίχθηκε σε αυτοαναφορές, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάστηκε από μη μετρήσιμους παράγοντες.
Παρά τις αδυναμίες, τα ευρήματα δείχνουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ μοναξιάς και προβλημάτων υγείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πολιτικές που θα προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα άτομα. Οι γιατροί θα πρέπει επίσης να ρωτούν τους ασθενείς για τα επίπεδα μοναξιάς τους, καθώς αυτό μπορεί να χρησιμεύσει ως γενικός δείκτης υγείας. Η αντιμετώπιση της μοναξιάς πρέπει να θεωρηθεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας για τη μείωση της κατάθλιψης και τη βελτίωση της ευζωίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr