Η νέα ετικέτα ‘Μειωμένης Αλκοόλ’ για το κρασί προκαλεί αντιπαραθέσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κρασιού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην έγκριση ενός νέου πακέτου μέτρων για να υποστηρίξει τους παραγωγούς κρασιού απέναντι σε κλιματικές και αγοραίες προκλήσεις. Ωστόσο, η απόφαση σχετικά με τη σήμανση έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις στον κλάδο. Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσε αυτή την εβδομάδα το λεγόμενο πακέτο κρασιού, το οποίο προσφέρει στους παραγωγούς νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες και μεγαλύτερη ευελιξία.
Οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν να βοηθήσουν τους οινοπαραγωγούς να ανταποκριθούν στις κλιματικές επιπτώσεις, να διαχειριστούν τις αγοραίες αναταραχές και να ενισχύσουν την προστασία των κρασιών με γεωγραφικές ενδείξεις. Μια αμφιλεγόμενη απόφαση της επιτροπής ήταν η σήμανση των κρασιών που περιέχουν λιγότερο από 0,05% αλκοόλ ως «μειωμένης αλκοόλ», αντί της αρχικά προταθείσας «χαμηλής αλκοόλης».
Η λογική πίσω από την απόφαση αυτή είναι να καλύψει τη αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για ποτά με λίγο ή καθόλου αλκοόλ. Ωστόσο, οι παραγωγοί κρασιού υποστηρίζουν ότι ο όρος αυτός μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ιδιαίτερα στη μετάφραση στις διάφορες γλώσσες της ΕΕ. Το πακέτο κρασιού αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου που διέπει την παραγωγή, προώθηση και σήμανση του κρασιού στην ΕΕ, με στόχο την ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα του τομέα.
Για να διασφαλιστεί η δίκαιη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών μελών, οι νομοθέτες προτείνουν επίσης ισχυρότερους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων και νέες προωθητικές ενέργειες, που αντικατοπτρίζουν τόσο τις εθνικές διαφορές όσο και τις κοινές ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Σύμφωνα με νέα δεδομένα από την Copa-Cogeca, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 22 εκατομμύρια Ευρωπαίους αγρότες, η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% φέτος, φτάνοντας περίπου τα 145,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αλλά παραμένει 7,5% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
![]()
