Η ουλή της ανεργίας στιγματίζει τους ανθρώπους, ενισχύοντας παρεμβατικές πολιτικές με αμφίβολα αποτελέσματα. Ένας όρος έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα στις αναλύσεις της ανεργίας, διαμορφώνοντας την πολιτική της Ευρώπης: η ουλή της ανεργίας. Αυτή η φράση χρησιμοποιείται για να αποτυπώσει τις συνέπειες που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από την απώλεια εργασίας. Η ιδέα της ουλής υποδηλώνει ότι ακόμα και βραχυπρόθεσες περίοδοι ανεργίας προκαλούν μόνιμες ζημιές, επηρεάζοντας την προσέγγιση των κυβερνήσεων απέναντι στην απασχόληση και την κοινωνική πρόνοια. Ο όρος εμφανίζεται σε ενημερώσεις της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε προγράμματα στήριξης του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ και σε εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Παρά την επιστημονική του φαινομενική ακρίβεια, ο όρος ουλή της ανεργίας είναι στην πραγματικότητα ασαφής και δεν έχει ιατρική ή επιστημονική θεμελίωση.
Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1982 από τον Αμερικανό οικονομολόγο Ντέιβιντ Έλγουντ, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αλήθεια της απώλειας εργασίας ως φαινομένου. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε στη δημόσια συζήτηση και έχει εδραιωθεί στο πολιτικό λεξιλόγιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μετά από κρίσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τον υιοθέτησαν, αναζητώντας τρόπους για την αφαίρεση των ουλών.
Η μεταφορά αυτή έχει υποστεί σημαντική ερμηνεία, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζονται συχνά αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις ρίζες του προβλήματος. Όπως σημειώνεται, η πολιτική που σχετίζεται με την ουλή της ανεργίας ενδέχεται να προκαλεί τις ίδιες συνθήκες άγχους και αστάθειας, τις οποίες υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει. Η μεταφορά από την οικονομία προς το προσωπικό προσεγγίζει το πρόβλημα με μια λανθασμένη κατεύθυνση, όπου οι ανέργοι αντιμετωπίζονται ως η πηγή του προβλήματος και όχι οι πολιτικές που τους αφορούν.
Στο άρθρο εξετάζονται προτάσεις για μια πιο ορθολογική προσέγγιση που δεν θα αντιμετωπίζει τους ανέργους ως πρόβλημα, αλλά θα επικεντρώνεται στη διόρθωση των πολιτικών και της αγοράς εργασίας. Η ουλή της ανεργίας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τις παρεμβάσεις που συχνά υποβαθμίζουν τους ανθρώπους σε ατομικές αποτυχίες, παρά να εστιάζουν στην πραγματική πηγή των προβλημάτων στην αγορά εργασίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr