Ανάλυση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας: Η νέα ανακωχή και οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υποστηρίξει ότι η πρόσφατη ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα συνιστά μια νίκη για τις ΗΠΑ, ωστόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνεται να την εκλαμβάνουν ως μια πραγματική υποχώρηση. Οι μετοχές παρουσίασαν άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στη Γενεύη, όπου διαπραγματεύεται με την Κίνα. Αντί να επιστρέψουν στο καθεστώς πριν από την άφιξη του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα από το 145% στο 30% για αρχικό διάστημα 90 ημερών. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα θα περιορίσει τους δικούς της δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές στο 10%, μειώνοντας τους δασμούς που είχαν επιβληθεί ως αντίποινα κατά των ΗΠΑ.
Παρά τη σημαντική αλλαγή στους όρους του εμπορίου, η συμφωνία απέχει πολύ από το να θυμίζει ένα εμπορικό εμπάργκο, όπως σημειώνει ο βρετανικός Guardian. Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε προηγούμενα παράπονα σχετικά με την Κίνα, όπως η αδυναμία του γουάν. Η δήλωση εστίασε στην αξία μιας βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς οικονομικής σχέσης, υποδηλώνοντας μια αλλαγή στην προσέγγιση του Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει για «λεηλασίες» από άλλα κράτη.
Με δεδομένες τις προειδοποιήσεις από τους λιανοπωλητές για ελλείψεις προϊόντων, ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει τις επιπτώσεις των δασμών στην αγορά. Αντί να διακινδυνεύσει την ευθύνη για πιθανές ελλείψεις αγαθών, ο Λευκός Οίκος φαίνεται να προτιμά μια τακτική υποχώρηση. Η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα παρέμεινε το πιο κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης στον εμπορικό πόλεο του Τραμπ και εάν ο πρόεδρος είναι έτοιμος να υποχωρήσει, αυτό θα μπορούσε να στείλει ένα μήνυμα για μια πιθανή ευελιξία στην πολιτική του.
Η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις επενδύσεις στην παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι έντονη. Οι δασμοί της Κίνας είναι μειωμένοι προσωρινά, αλλά οι αγορές αναρωτιούνται ποιες πολιτικές θα παραμείνουν μετά την αναστολή των 90 ημερών. Με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να κινείται με προσοχή, οι εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο αναζητούν τις κατάλληλες στρατηγικές για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr