Δείτε πώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις επηρεάζουν τους πολίτες που ταξιδεύουν στη Ρωσία για ιατρική περίθαλψη. Σε ένα ανησυχητικό περιστατικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε κατάσχεση ποσού 14.000 ευρώ από μια γυναίκα που επρόκειτο να ταξιδέψει αεροπορικώς από τη Φρανκφούρτη προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο ιατρικών αναγκών, καθιστώντας την θύμα των κυρώσεων. Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πλήττουν μόνο ολιγάρχες, αλλά και απλούς πολίτες.
Η γυναίκα, της οποίας τα στοιχεία παραμένουν αδιευκρίνιστα, είχε προγραμματίσει το ταξίδι της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σκοπεύοντας να επισκεφθεί κλινικές για οδοντιατρικές εργασίες και αισθητική χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, στις 31 Μαΐου 2022, οι τελωνειακοί υπάλληλοι ανακάλυψαν ότι μετέφερε 14.855 ευρώ και 99.150 ρωσικά ρούβλια (1.071,40 ευρώ) σε αδήλωτα μετρητά.
Η απόφαση της κατάσχεσης οδήγησε την γυναίκα σε δύσκολη θέση, αφού τα χρήματα προορίζονταν για έξοδα ταξιδιού, οδοντιατρική περίθαλψη και άλλες ιατρικές διαδικασίες. Παρά τις ικεσίες της, οι αρχές της κατάσχεσαν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, και τελικά δεν ταξίδεψε ποτέ.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η γυναίκα παραβίασε τους κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές ευρωπαϊκού σκληρού νομίσματος προς τη Ρωσία και αντιμετώπισε πρόστιμο 150 ευρώ, με την απειλή ποινικής δίωξης που μπορεί να οδηγήσει σε ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Παρά τις προτάσεις των δικηγόρων της ότι έπρεπε να επιτραπεί το ταξίδι της, καθώς υπήρχαν ελαφρυντικά υπό τον κανόνα των κυρώσεων, το δικαστήριο απεφάνθη ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια.
Αυτή η υπόθεση αναδεικνύει τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων, όπως η πιθανή απώλεια της ιδιωτικότητας και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών, σε μια περίοδο όπου πάνω από τρία εκατομμύρια Ρώσοι ζουν στη Γερμανία και οι αρχές συνεχίζουν να εκδίδουν βίζες. Η συγκεκριμένη κατάσταση θέτει στο επίκεντρο τη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα και τις ανθρωπιστικές συνέπειες των κυρώσεων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr