Δολοφονίες ιρανών πυρηνικών επιστημόνων από το Ισραήλ: Μια στρατηγική κίνηση με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Το Σάββατο 28 Ιουνίου, χιλιάδες πολίτες του Ιράν συγκεντρώθηκαν στις κηδείες των 11 πυρηνικών επιστημόνων και των οικογενειών τους που έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση χαρακτηρίστηκε ως Επιχείρηση Νάρνια, λόγω της θεαματικής της εκτέλεσης, παραπέμποντας στη φανταστική σειρά βιβλίων του Κ. Σ. Λιούις. Πώς υλοποιήθηκε αυτή η επιδέξια, αλλά εγκληματική επιχείρηση κατά άμαχων επιστημόνων;
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι δολοφονίες αυτές σημείωσαν το αποκορύφωμα 15 χρόνων προσπαθειών για την εξάλειψη των ιρανών πυρηνικών επιστημόνων, οι οποίοι αποτελούν πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για το Ιράν. Ενώ το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρεται σε ύπαρξη πολεμικού πυρηνικού προγράμματος, οι αμερικανικές υπηρεσίες το έχουν διαψεύσει ήδη από το 2007. Η ανακοίνωση αυτή έχει διαμορφώσει ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.
Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν σηματοδοτούν την πρώτη φορά που οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν συστηματικά πυρηνικούς επιστήμονες από το 2020, με την εξόντωση του Μοχσέν Φαχριζαντέχ να καταγράφει μία σημαντική στιγμή. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 13ης Ιουνίου, εκρήξεις προκάλεσαν τον θάνατο εννέα επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονταν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με τις επιθέσεις να εκτελούνται σχεδόν ταυτόχρονα, αποτρέποντας οποιαδήποτε αντίδραση ή διαφυγή.
Καθώς οι επιθέσεις συνεχίζονται, ο αντίκτυπός τους στην ικανότητα του Ιράν να προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι αβέβαιος. Η Άντρεα Στρίνκερ, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Προστασίας των Δημοκρατιών, τονίζει ότι αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες έχουν πλήξει την ικανότητα του Ιράν να αντλεί γνώση και εμπειρία από τους επιστήμονες του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr