Αναλύουμε την επαναφορά του Καναδά στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων με την εκκίνηση του τερματικού LNG και τις πολιτικές αλλαγές. Τον Μάρτιο του 2024, ο τότε υπουργός πόρων του Καναδά, Τζόναθαν Γουίλκινσον, είχε δηλώσει ότι η χώρα δεν επιθυμούσε να επενδύσει σε εγκαταστάσεις LNG. Αυτόν τον μήνα, το LNG Canada, ο πρώτος λειτουργικός τερματικός σταθμός εξαγωγής του καυσίμου, απέστειλε το πρώτο του φορτίο. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η αρχή μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των ενεργειακών πόρων του Καναδά και των διεθνών αγορών. Ο νέος πρωθυπουργός, Μάικ Κάρνεϊ, επιδιώκει να μετατρέψει τον Καναδά σε ενεργειακή υπερδύναμη.
Οι τελευταίες δύο ομοσπονδιακές κυβερνήσεις του Καναδά είχαν ενσυνείδητα προχωρήσει σε πολιτικές κατά της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν μέσω της πλούσιας διαθεσιμότητας υδρογονανθράκων στη χώρα. Για δύο θητείες, η κυβέρνηση υπό τον Τζάστον Τριντό είχε επικεντρωθεί στη μείωση της υποστήριξης για αυτές τις εταιρείες, επιβάλλοντας αυξημένη γραφειοκρατία και αυστηρές απαιτήσεις για τις εκπομπές. Η δήλωση του Γουίλκινσον έγινε σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτοντας την αντίθεση της κυβέρνησης στη χρήση δημόσιων χρημάτων για την χρηματοδότηση αναποτελεσματικών επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση είχε επιλέξει να στηρίξει φορολογίες άνθρακα και υποτιθέμενα αποτελεσματικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, γεγονός που οδήγησε σε αντιφάσεις στον τομέα.
Εν τω μεταξύ, ο ιδιωτικός τομέας προχώρησε σε επενδύσεις και κατασκευές, οδηγώντας στη δημιουργία του LNG Canada, που στοχεύει στην ασιατική αγορά ενέργειας. Η επιλογή αυτή υποστηρίζεται από τη γεωγραφική εγγύτητα της δυτικής ακτής του Καναδά στην Ασία και την φθηνότερη διαπραγμάτευση του καναδικού φυσικού αερίου. Η Mitsubishi Corporation εξέφρασε την πίστη της στην περαιτέρω ανάπτυξη του LNG Canada, καταδεικνύοντας την αλλαγή στις κυβερνητικές πολιτικές.
Η τρέχουσα στροφή στην ενεργειακή στρατηγική του Καναδά αποτελεί σημαντική απόκλιση από τις προηγούμενες κυβερνητικές θέσεις, δείχνοντας μια προσπάθεια επαναφοράς στην ανάπτυξη των ορυκτών καυσίμων. Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με την ειλικρίνεια των κυβερνητικών δηλώσεων για τις μηδενικές εκπομπές. Αυτό προοιωνίζει ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη συνεχιζόμενη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, παρά τους στόχους μείωσης των εκπομπών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr