Η ταφή μιας δαιμονισμένης αρχόντισσας στον 3ο μ.Χ. αιώνα

Η ταφή μιας δαιμονισμένης αρχόντισσας στον 3ο μ.Χ. αιώνα

Ανακαλύψτε την ιστορία της Νεικώς από τη Σίκινο και την ατμόσφαιρα των αρχαίων Κυκλάδων. Οι αρχαίες κοινωνίες των Κυκλάδων, ανίκανες να ερμηνεύσουν με λογικούς όρους τις ψυχικές ή παθολογικές διαταραχές των ανθρώπων, απέδιδαν αυτά τα φαινόμενα σε δαιμονικές δυνάμεις. Αυτό φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση μιας αρχόντισσας από τη Σίκινο, η οποία υπήρξε θύμα των δεισιδαιμονιών της εποχής της. Αντιμετωπίστηκε ως δαιμονισμένη, κάτι που αποδεικνύεται από την περίεργη κατάσταση της ταφής της.

Η ταφή της ερμηνεύεται ως αποκλίνουσα, καθώς διαφέρει από τα συνήθη ταφικά έθιμα της εποχής, συνδυάζοντας μαγικές-θρησκευτικές πρακτικές που είχαν ως στόχο να εξευμενίσουν τις δυνάμεις του κακού. Η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης του σκελετού της δείχνει τα ακραία μέτρα που υιοθέτησαν οι κάτοικοι του νησιού για να διασφαλίσουν την ακινησία και την απροσπέλαστη φύση του σώματός της.

Η άτυχη Νεικώ, η οποία φαίνεται πως πέθανε σε ηλικία 35-40 ετών, ετάφη με δεμένα πόδια και με εμφανή σημάδια βίας, που μαρτυρούν τον φρικτό βασανισμό που υπήρξε θύμα, είτε ήταν ζωντανή κατά την ταφή της είτε υπήρξε μάρτυρας μεγάλης ατίμωσης. Η ερμηνεία της δαιμονισμένης δικαιολογεί και τον λόγο που ο τάφος της βρέθηκε ερμητικά σφραγισμένος και εντοιχισμένος μέσα στο μαυσωλείο, με αποτέλεσμα να παραμείνει ασύλητος. Παρά τους φόβους των Σικινιωτών για τον δαίμονα που την είχε καταλάβει, οι ίδιοι της απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές με την ανέγερση ενός μεγαλοπρεπούς μνημείου.

Το 2018, ανακαλύφθηκε η ασύλητη ταφή της Νεικώς κατά τη διάρκεια του έργου αποκατάστασης του μνημείου στην Επισκοπή Σικίνου, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra το 2022. Στο εσωτερικό του κτηρίου βρέθηκε ο κρυμμένος τάφος της, ο οποίος συμβολίζει τη γυναικεία ψυχική δύναμη απέναντι στο σκοτάδι της άγνοιας και των προκαταλήψεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play