Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει τις εργασιακές ευκαιρίες της Gen Z

Η τεχνητή νοημοσύνη ανατρέπει τις εργασιακές ευκαιρίες της Gen Z

Η Gen Z αντιμετωπίζει περιορισμένες ευκαιρίες απασχόλησης λόγω της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας. Για τη γενιά Ζ, η οποία τώρα εισέρχεται στην αγορά εργασίας, η αναζήτηση της πρώτης δουλειάς φαίνεται πιο δύσκολη από ποτέ, με τις διαθέσιμες ευκαιρίες να μειώνονται δραστικά. Καθώς πλησιάζει η αποφοίτηση για εκατομμύρια φοιτητές, η εύρεση της πρώτης δουλειάς γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη. Η νέα γενιά πτυχιούχων βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αγορά εργασίας που επιβραδύνεται και αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αρχίζει να υπονομεύει τις θέσεις εκκίνησης καριέρας.

Η οικονομία παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη αντικαθιστά πολλές θέσεις εργασίας χαμηλού επιπέδου, οι οποίες παλαιότερα λειτουργούσαν ως εφαλτήριο για τους νέους εργαζόμενους. Ο Aneesh Raman, στέλεχος του LinkedIn, συγκρίνει αυτή τη φάση με την κρίση της βιομηχανίας της δεκαετίας του ’80, η οποία πλήττει σήμερα τους υπαλλήλους γραφείου.

Μάλιστα, οι θέσεις εργασίας που προηγουμένως προσέφεραν ευκαιρίες μάθησης και εμπειρίας για τους νέους εργαζομένους, όπως οι βασικές εργασίες προγραμματισμού και ελέγχου κώδικα, πλέον εκτελούνται από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Οι φήμες για δραστικές περικοπές προσλήψεων νέων υπαλλήλων στη Wall Street είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

Συγχρόνως, η ανεργία μεταξύ των πτυχιούχων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι για άλλες ομάδες εργαζομένων. Αν και σύμφωνα με τον Raman, δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου, οι προκλήσεις είναι προφανείς.

Παρ’ όλα αυτά, οι εργοδότες δεν φαίνεται να εγκαταλείπουν εντελώς τους νέους εργαζόμενους, καθώς εξακολουθούν να αναζητούν φρέσκες ιδέες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ελαφρύνει το φόρτο των junior υπαλλήλων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ασχολούνται νωρίτερα με πιο πολύπλοκες εργασίες.

Καθώς οι αλλαγές στον τεχνολογικό τομέα είναι ήδη εμφανείς, αναμένονται και σε άλλους κλάδους, όπως τα χρηματοοικονομικά, τα ταξίδια και οι επαγγελματικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον Raman, η λύση περνά μέσα από τη βελτίωση των πανεπιστημιακών προγραμμάτων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων στις θέσεις εισαγωγικού επιπέδου.

Ο CEO της Jasper.ai, Timothy Young, σημειώνει ότι στη σημερινή εποχή η επιλογή των πιο ευφυών υποψηφίων χάνει τη σημασία της σε σχέση με την ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείρισης. Επίσης, ο CEO του Indeed, Chris Hyams, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τις θέσεις εργασίας, ενώ μια έρευνα δείχνει ότι για τα δύο τρίτα όλων των επαγγελματικών τομέων, οι μισές απαιτούμενες δεξιότητες μπορούν πλέον να καλυφθούν επαρκώς ή άριστα από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες εφαρμογές όπως η Duolingo και η Klarna φαίνεται να κάνουν πίσω από τις επιθετικές στρατηγικές τους. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι αποδόσεις από την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πάντοτε αυτές που αναμένονταν, με πολλές πρωτοβουλίες να αποτυγχάνουν να προσφέρουν την αναμενόμενη απόδοση. Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Anders Humlum, σχολίασε ότι η μετάβαση είναι πιο αργή και περιορισμένη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play