Η τεχνητή νοημοσύνη και η ικανότητα πειθούς

Η τεχνητή νοημοσύνη και η ικανότητα πειθούς

Η μελέτη εξετάζει τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης στην πειθώ και τις επιπτώσεις της στις εκλογές. Η τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.) έχει τη δυνατότητα να είναι εξίσου αποτελεσματική, αν όχι καλύτερη, από τους ανθρώπους όταν πρόκειται να πείσει άλλους κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι δεν μπορεί να φωνάξει. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, ιδιαίτερα λόγω των πιθανών συνεπειών για την ακεραιότητα των εκλογών, όπως τονίζεται από τον Guardian. Η πειστική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, επιτρέποντας στρατιές bots να στοχεύουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους με προσαρμοσμένα πολιτικά μηνύματα.

Ο Francesco Salvi, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Λωζάνη, δήλωσε ότι μια τέτοια επιρροή είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ακόμα πιο δύσκολο να ρυθμιστεί και σχεδόν αδύνατο να αποκαλυφθεί σε πραγματικό χρόνο. Σημείωσε ότι πιθανόν να έχουν αρχίσει οι κακόβουλοι παράγοντες να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για να διαδίδουν παραπληροφόρηση και άδικη προπαγάνδα.

Παρ’ όλα αυτά, η πειστική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα, όπως η μείωση των συνωμοσιολογικών πεποιθήσεων και της πολιτικής πόλωσης, καθώς και η ενίσχυση πιο υγιών τρόπων ζωής.

Στο άρθρο τους στο περιοδικό Nature Human Behaviour, ο Salvi και οι συνεργάτες του περιγράφουν πειράματα που περιλάμβαναν 300 συμμετέχοντες που αντιστοιχίστηκαν με 300 ανθρώπινους αντιπάλους, και άλλους 300 με το Chat GPT-4, ένα προηγμένο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτά τα πειράματα, οι συμμετέχοντες συζητούσαν αμφιλεγόμενα θέματα και οι αξιολογήσεις τους για τη συμφωνία με αυτά τα θέματα ελήφθησαν πριν και μετά τις συζητήσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Chat GPT-4 είχε απόδοση παρόμοια με τους ανθρώπινους αντιπάλους στην πειθώ, τουλάχιστον όταν δεν παρέχονταν προσωπικές πληροφορίες. Ωστόσο, η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φάνηκε να καθιστά την τεχνητή νοημοσύνη πιο πειστική.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι η πειστικότητα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν εντονότερη σε θέματα που δεν προκαλούν ισχυρές αντιπαραθέσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετούσε πιο αναλυτικό και οργανωμένο στυλ σε σύγκριση με τους ανθρώπινους συμμετέχοντες.

Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να προσαρμόζει τα επιχειρήματά της στα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων ήταν επίσης ανησυχητική. Ο Salvi δήλωσε: Είναι σαν να συζητάς με κάποιον που δεν έχει μόνο καλά επιχειρήματα, αλλά και επιχειρήματα που αντλεί από εσένα.

Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι και οι ερευνητές πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τις δυνατότητες μαζικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω αυτών των εργαλείων, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play