Εξερεύνηση της αύξησης παραπλανητικών μελετών υγείας που συνδέονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Χιλιάδες βιοϊατρικές μελέτες, οι οποίες καταλήγουν σε αβάσιμα συμπεράσματα, φαίνεται να έχουν παραχθεί αυτόματα μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με νέα ανάλυση. Όλες οι επίμαχες μελέτες βασίζονται στο ίδιο ανοιχτό σετ δεδομένων, ιατρικούς φακέλους από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ (NHANES). Αυτή η μακροπρόθεσμη μελέτη συλλέγει δεδομένα από χιλιάδες Αμερικανούς σχετικά με την υγεία, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους, ενώ τα στοιχεία είναι ελεύθερα προσβάσιμα.
Πολλές μελέτες που χρησιμοποιούν τα δεδομένα του NHANES ακολουθούν κοινές μεθόδους και επιχειρούν να συνδέσουν συγκεκριμένους παράγοντες, όπως τα επίπεδα βιταμίνης D ή η ποιότητα του ύπνου, με περίπλοκες πολυπαραγοντικές παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η κατάθλιψη. Οι ύποπτες αυτές μελέτες οδηγούν σε απλοϊκά και παραπλανητικά συμπεράσματα που αποδομούνται από λεπτομερείς στατιστικούς ελέγχους, όπως δείχνει η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLoS Biology.
Η αυξημένη χρήση των δεδομένων του NHANES στις τελευταίες δημοσιεύσεις, με πάνω από 2.200 μελέτες το 2024 και 1.200 που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα φέτος, φανερώνει μια τάση που συμπίπτει με την εξάπλωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην επιστημονική έρευνα. Εξετάζοντας 341 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 2014-2024 σε 47 επιστημονικά περιοδικά, διαπιστώθηκε ότι τα συμπεράσματα πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι δημόσιες βάσεις δεδομένων, όπως το NHANES, θα πρέπει να απαιτούν από τους ερευνητές να καταθέτουν σχέδια μελέτης πριν από την πρόσβαση στα δεδομένα. Όπως επισημαίνει η Χριστέα, η επιστημονική κοινότητα πρέπει να περιορίσει την αύξηση μελετών που συνδέουν σύνθετες παθήσεις με μεμονωμένους παράγοντες, καθώς τέτοιες προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε αξιόπιστες θεραπείες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr