Μείωση του πόνου 25-30% σε μυοσκελετικά προβλήματα προσφέρουν τα θαλασσινά μπάνια, τα οποία προστίθενται ως υπεραξία στη φαρμακευτική αγωγή και κυρίως στη φυσικοθεραπεία. Σύμφωνα με τον διδάκτωρ Ορθοπαθητικής και επιστημονικό συνεργάτη του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Γουδέβενο, η αντίσταση του νερού, σε συνδυασμό με την κίνηση που κάνουμε μέσα σε αυτό, προσφέρει μια άσκηση που συμβάλλει στη γραμμή του σώματος και στην ενίσχυση του μυϊκού τόνου.
Το θαλασσινό νερό μπορεί να μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη έως και 90%, με τις υδροθεραπείες να μειώνουν κατά μέσο όρο τον πόνο στη μέση κατά 20-30% σε σχέση με φυσικοθεραπεία χωρίς νερό. Τα μεταλλικά στοιχεία του θαλασσινού νερού μπορεί να ανακουφίζουν μικρούς μυϊκούς πόνους και να βελτιώνουν την κυκλοφορία. Μία κλινική δοκιμή εντόπισε βελτίωση σε ήπια ρευματικά άλγη κατά 15% μετά από 2 εβδομάδες θαλασσινών μπάνιων σε θερμά νερά.
Η αμμοθεραπεία αποδεικνύεται επίσης ωφέλιμη για όσους υποφέρουν από ρευματικούς πόνους. Σύμφωνα με τον Γουδέβενο, η άμμος προσφέρει δυνατότητες άσκησης που μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων που κολυμπούν: οι ασθενείς με διάφορες παθήσεις, οι υγιείς που ξεκινούν απότομα δραστηριότητες και οι αθλητές. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αμμοθεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε ανθρώπους που υποφέρουν από ρευματικούς πόνους.
Τα πιο συνηθισμένα μυοσκελετικά προβλήματα αφορούν στη μέση, τον αυχένα και τα γόνατα. Ο ειδικός παρέχει συμβουλές για την κολύμβηση ανάλογα με την ευπάθεια, συνιστώντας σε όσους έχουν πρόβλημα στον αυχένα να αποφύγουν το πρόσθιο, ενώ όσοι έχουν προβλήματα με τη μέση να επιλέξουν το ύπτιο. Σημαντικό είναι να ρωτούν το φυσικοθεραπευτή τους για εξατομικευμένες οδηγίες.
Όσοι δεν έχουν αντενδείξεις, τα θαλασσινά μπάνια είναι ασφαλή και συστήνονται ως μέρος ήπιας φυσικής αποκατάστασης. Τα οφέλη επιτυγχάνονται σε συνδυασμό με ήπια άσκηση μέσα στο νερό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ