Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ και Πούτιν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 19 Μαΐου. Ο Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία του ενόψει αυτής της σημαντικής συνομιλίας μεταξύ των ηγετών της Αμερικής και της Ρωσίας. Το τηλεφώνημα έχει επιβεβαιωθεί από αμφότερες τις πλευρές, ενώ ο Γουίτκοφ, ο οποίος είναι στενός συνεργάτης του Αμερικανού προεδρικού γραφείου, δήλωσε στο ABC News ότι η επικοινωνία αυτή θα αποβεί επιτυχής.
«Η συζήτηση θα συμβάλει σημαντικά στον καθορισμό της τρέχουσας κατάστασης και στο πώς θα προχωρήσουμε με τις διαπραγματεύσεις,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στιβ Γουίτκοφ. Ο Τραμπ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσων συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο.
Η ανακοίνωση για τη τηλεφωνική συνομιλία έρχεται ύστερα από τις πρώτες άμεσες συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Τουρκία ανάμεσα σε εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σχετικές με τον τερματισμό του πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι μια ουκρανική πηγή δήλωσε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις θεωρούνται μη ρεαλιστικές, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Ο Γουίτκοφ πρόσθεσε ότι «σε διαπραγματεύσεις σαν αυτές, οι πλευρές καταθέτουν τις θέσεις τους» και ότι η επικείμενη συνομιλία θα είναι καθοριστική.
Ο Τραμπ σχεδιάζει επίσης να μιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και με συμμάχους του ΝΑΤΟ αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν. Εν τω μεταξύ, ο Γουίτκοφ αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα όπως η κατάσταση στη Γάζα και οι συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ανθρωπιστικών προσπαθειών. «Πολλές πρωτοβουλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα,» σημείωσε ο Γουίτκοφ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr