Η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο για Eurofighter, ενισχύοντας τις στρατηγικές της δεσμεύσεις με το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει πλέον επίσημα εισέλθει στη διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών Eurofighter, μετά την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και τον βρετανό ομόλογό του, Τζον Χίλι. Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από το Βερολίνο, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως για την αγορά αυτή. Το Eurofighter είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται από κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τη Βρετανία και τη Γερμανία, και η Ιταλία και η Ισπανία. Χωρίς την έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης, οι άλλοι εταίροι δεν είχαν τη δυνατότητα να εξάγουν σε τρίτες χώρες.
Όπως αναφέρει το Spiegel, η Τουρκία έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα Eurofighter κατά άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι ηγέτες της Βρετανίας και της Ελλάδας, ενημερώθηκαν για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είχε συζητηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν την τελική έγκριση.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και τις τεχνικές προδιαγραφές των μαχητικών παραμένουν ασαφείς. Εάν η Τουρκία παραγγείλει τα 40 αεροσκάφη, το συνολικό κόστος αναμένεται να φτάσει περίπου τα 4,75 δισεκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας τη λειτουργία του εργοστασίου της BAE Systems στο Warton της Βρετανίας.
Η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης πραγματοποιήθηκε κατά την Έκθεση IDEF 2025 στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών τόνισαν τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας τους εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι χώρες τους δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και της ασφάλειας.
Καθώς η Τουρκία προχωρά στην ένταξή της στο πρόγραμμα Eurofighter, η απόφαση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη συνεργασία ανάμεσα σε Λονδίνο και Άγκυρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr