Η Βρετανία επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των 200 δισ. κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Η Βρετανία επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση των 200 δισ. κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Η Βρετανία ζητά την αξιοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας. Η Βρετανία καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά σχεδόν 200 δισεκατομμυρίων ευρώ σε παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, που βρίσκονται στο Βέλγιο, σε ένα ξεχωριστό επενδυτικό ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Politico, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων με γνώση του θέματος. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κατάσχεση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την παράδοσή τους στην Ουκρανία, ενώ οι Βρετανοί υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, η οποία συναντά αντιστάσεις από σημαντικές χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ιταλία.

Επιπλέον, ένας βιώσιμος μηχανισμός κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβολή όρων που θα προκύψουν από τις επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζουν 30ήμερη εκεχειρία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γαλλία έχει εκφράσει ότι η απειλή μεταφοράς κεφαλαίων στο Κίεβο θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα παραβιάσει την εκεχειρία.

Η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς η Βρετανία έχει ελάχιστο λόγο για τη διαχείριση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που βρίσκονται κατατεθειμένα υπό το όνομα Euroclear, έναν θεματοφύλακα που υπόκειται στους κανόνες της ΕΕ. Ωστόσο, η προτεινόμενη μεταφορά των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που αναγνωρίζει τα βρετανικά συμφέροντα θα μπορούσε να προσφέρει στο Λονδίνο μεγαλύτερο έλεγχο.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εμπλακεί, αλλά με τους δικούς του όρους», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεργασία εντός της Ευρώπης. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι «εργαζόμαστε επειγόντως με εταίρους για να διερευνήσουμε όλες τις νομικές οδούς ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία».

Στο επίκεντρο των ανησυχιών είναι η πιθανότητα η Ουγγαρία, λόγω της φιλικής της στάσης προς τη Ρωσία, να εμποδίσει την ανανέωση των κυρώσεων που απαιτούν ομόφωνη συμφωνία κάθε έξι μήνες. Η μεταφορά των κεφαλαίων από την Euroclear σε ξεχωριστό φορέα ενδέχεται να προσφέρει ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Ουγγαρία ασκήσει βέτο.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν αυτός ο μηχανισμός θα είναι νομικά ορθός και πώς θα επιδράσει στη φήμη της Euroclear. Ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται, υπάρχουν ανησυχίες για τις νομικές συνέπειες της άμεσης κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων, όπως αναφέρει και ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play