Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη αναμένεται να καλύψει κρίσιμα διπλωματικά ζητήματα. Μία συνάντηση που διαφέρει από τις συνηθισμένες αναμένεται να είναι αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα λάβει χώρα στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Αθήνα είναι έτοιμη να θέσει δύσκολα ζητήματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ατζέντα αυτής της συνάντησης θα ξεφύγει από την απλή επιβεβαίωση καλού κλίματος, και θα περιλαμβάνει σειρά σημαντικών θεμάτων. Επιπλέον, θα συζητηθούν και τα περιφερειακά ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διευθυντές των διπλωματικών γραφείων των δύο ηγετών.
Οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο Λευκό Οίκο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ερντογάν στις 25 Σεπτεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή, αναμένεται να συζητηθούν εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν τις αγορές αεροσκαφών.
Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την προσοχή της στις κυρώσεις που περιορίζουν την πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία, καθώς και στις αναφορές περί F-35, εν μέσω των διπλωματικών συζητήσεων. Όπως σημειώνουν πηγές, είναι αναγκαίο η Αθήνα να προχωρήσει με προσεκτικές και στρατηγικά μελετημένες κινήσεις στο νέο διπλωματικό τοπίο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr