Η ξηρασία προκαλεί παγκόσμια κρίση με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να απειλούνται από πείνα. Η ξηρασία, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, σήμανε τον κίνδυνο για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο για τον Μετριασμό της Ξηρασίας των ΗΠΑ (NMDC). Η έλλειψη νερού πλήττει τις καλλιέργειες, την ενέργεια και την υγεία, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους πείνας. Μόνο στην ανατολική και νότια Αφρική, περισσότερα από 90 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται αντιμέτωπα με ακραία πείνα εξαιτίας πρωτοφανούς ξηρασίας που έχει προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες και απώλειες ζωικών κεφαλαίων. Στη Σομαλία, το 25% του πληθυσμού κινδυνεύει από πείνα, ενώ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άτομα έχουν εκτοπιστεί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα γεγονότα αυτά σηματοδοτούν την αρχή μιας παγκόσμιας καταστροφής που επηρεάζει και τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Η ξηρασία και η κακή διαχείριση του νερού συμβάλλουν σε ελλείψεις που πλήττουν την τροφή, την ενέργεια και τη δημόσια υγεία. Ο Μαρκ Σβόμποντα, διευθυντής του NMDC, δήλωσε ότι αυτή δεν είναι απλώς μια περίοδος ξηρασίας, αλλά μια αργή παγκόσμια καταστροφή, που συνιστά τη χειρότερη κατάσταση που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Η έκθεση εξέτασε χώρες σε τέσσερις κυριότερες περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ασία, Λατινική Αμερική και Μεσόγειο. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από κυβερνήσεις και επιστημονικά ιδρύματα, οι ερευνητές παρέχουν μια εκτίμηση του ανθρώπινου πόνου και των οικονομικών συνεπειών που προκαλεί η ξηρασία. Στη Λατινική Αμερική, η πτώση της στάθμης του νερού στη διώρυγα του Παναμά έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση του εμπορίου, με τις μεταφορές να μειώνονται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο τους τελευταίους μήνες.
Στην Αφρική, στο Μαρόκο, η ξηρασία έχει πλήξει τη χώρα για έξι συνεχόμενα χρόνια, προκαλώντας έλλειμμα νερού 57%. Στην Ισπανία, η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησε σε μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά 50%, με τις τιμές να εκτοξεύονται. Αντίστοιχες προκλήσεις αντιμετωπίζει και η Τουρκία, όπου το 88% των καλλιεργήσιμων εδαφών κινδυνεύει από ερημοποίηση.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι μεσογειακές χώρες αποτελούν τον «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για τις σύγχρονες οικονομίες, καθώς οι δυσκολίες στην εξασφάλιση νερού και τροφής αναδεικνύουν τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η παγκόσμια γη που επηρεάζεται από την ξηρασία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 120 χρόνια, και τα κόστη αυξάνονται δραματικά.
Η ξηρασία αναδεικνύει την ανάγκη για επείγουσα παγκόσμια συνεργασία, καθώς οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν κινδύνους κατάρρευσης όταν ταυτόχρονα λείπουν ενέργεια, τροφή και νερό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr