Η Ζάκυνθος στην κορυφή της λίστας των πιο υπερφορτωμένων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη

Η Ζάκυνθος στην κορυφή της λίστας των πιο υπερφορτωμένων τουριστικών προορισμών στην Ευρώπη

Ανακαλύψτε πώς η Ζάκυνθος έγινε ο πιο υπερφορτωμένος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη με 150 επισκέπτες ανά κάτοικο. Η Ζάκυνθος έχει αναδειχθεί ως ο πιο υπερτουρισμένος προορισμός στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση της βρετανικής καταναλωτικής ομάδας Which?, που χρησιμοποίησε τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ελληνικό νησί, με πληθυσμό μόλις 40.000 κατοίκων, κατέγραψε περίπου έξι εκατομμύρια διανυκτερεύσεις τουριστών το 2023—μεταφραζόμενο σε 150 επισκέπτες ανά κάτοικο. Αυτή η εκτίμηση θέτει τη Ζάκυνθο στην κορυφή της λίστας των υπερτουρισμένων προορισμών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πίεση του τουρισμού.

Η έκθεση της Which? έρχεται σε μία εποχή που οι εντάσεις αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη λόγω του ανεξέλεγκτου τουρισμού. Οι κάτοικοι σε πολλές δημοφιλείς τοποθεσίες εκφράζουν την απογοήτευσή τους μέσω διαδηλώσεων και προειδοποιήσεων για περαιτέρω κινητοποιήσεις. Η μελέτη χρησιμοποίησε τρεις βασικούς δείκτες της ΕΕ για να αξιολογήσει τον υπερτουρισμό: τον αριθμό των διανυκτερεύσεων ανά κάτοικο, το συνολικό αριθμό διανυκτερεύσεων και τις διανυκτερεύσεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Αν και η Ζάκυνθος προηγείται σε πίεση τουρισμού, η Ελλάδα καταλαμβάνει σημαντική θέση σε όλη την κατάταξη. Τέσσερις από τους δέκα πιο υπερφορτωμένους προορισμούς με βάση αυτό το κριτήριο είναι ελληνικοί. Μετά τη Ζάκυνθο, τα Δωδεκάνησα—συμπεριλαμβανομένων των Καλύμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κω και Ρόδου—κατατάσσονται δεύτερα στη χώρα με σχεδόν 114.000 διανυκτερεύσεις ανά 1.000 κατοίκους. Η ομάδα των Κυκλάδων—Άνδρος, Θήρα, Κέα, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος και Τήνος—κατέγραψε πάνω από 104.000 διανυκτερεύσεις ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Κέρκυρα ακολούθησε στενά με 100.000.

Η ελληνική πρωτεύουσα πλήττεται επίσης. Σχετικά με την πυκνότητα τουριστών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο—ένα μέτρο που είναι ιδιαίτερα σχετικό για τις πόλεις—το κέντρο της Αθήνας κατατάσσεται δεύτερο στην Ευρώπη, με πάνω από 88.000 διανυκτερεύσεις ανά km². Μόνο το Παρίσι, που σημείωσε 418.000 διανυκτερεύσεις ανά km², την ξεπέρασε. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε πρόσφατα ότι η Αθήνα δεν πλήττεται αυτή τη στιγμή από υπερτουρισμό, αλλά η προληπτική σχεδίαση είναι ουσιώδης κατά την έναρξη του Δελφικού Οικονομικού Φόρουμ X αυτό τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η Ελλάδα έχει λάβει κάποια μέτρα για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού—η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξημένα τέλη για τα κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια, οι νέες άδειες Airbnb θα παραμείνουν ανενεργές σε τρεις κεντρικές περιοχές της Αθήνας, και έχει τεθεί όριο 23.000 επισκεπτών στην Ακρόπολη ανά ημέρα.

Ενώ αυτές οι περιοχές μπορεί να μην έχουν πάντα τον απόλυτο υψηλότερο αριθμό επισκεπτών, η αναλογία τουριστών και κατοίκων έχει μεταμορφώσει την ταξιδιωτική εμπειρία. Σύμφωνα με την Which?, οι επισκέπτες σε τέτοιους προορισμούς πιθανόν να διαπιστώσουν ότι πολλά από αυτά που προσφέρονται—καταστήματα, εστιατόρια και υπηρεσίες—είναι σχεδιασμένα για τουρίστες, συχνά εις βάρος της τοπικής αυθεντικότητας. Ο Ρόρι Μπολάντ, εκδότης του Which? Travel, τόνισε την αυξανόμενη επίδραση του υπερτουρισμού: Αυτό που δείχνουν αυτά τα δεδομένα είναι ότι ο υπερτουρισμός έχει πλημμυρίσει κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Με τόσες πολλές υπέροχες τοποθεσίες στην Ευρώπη, η αλήθεια είναι ότι θα περάσετε πολύ καλύτερες διακοπές σε έναν προορισμό όπου δεν υπάρχουν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες από ό,τι κάτοικοι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play