Η έκθεση Ίχνη ενδιάμεσων αναδεικνύει σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές μέσα από τη μνήμη και την εμπειρία. Το καλοκαίρι αυτό, η Ερμούπολη της Σύρου γίνεται το σκηνικό για μια ξεχωριστή εικαστική συνάντηση. Η ομαδική έκθεση Ίχνη ενδιάμεσων, που φιλοξενείται στον ιστορικό χώρο του Δημαρχείου, προβάλλει σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, εστιάζοντας σε θεματικές όπως η μνήμη, η φθορά και η εμπειρία του ενδιάμεσου. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 19 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου 2025.
Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Γατσά και την υποστήριξη της ανεξάρτητης πλατφόρμας KOREN, η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Στην έκθεση συμμετέχουν έξι καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς που ξεχωρίζουν για το πειραματικό τους ιδίωμα.
Η Ναταλία Μαντά παρουσιάζει ευαίσθητες γλυπτικές δομές από γυαλί, κερί και πηλό, που αποτυπώνουν το σώμα ως φορέα μνήμης και φθοράς, ενώ ο Λάζαρος-Φίλιππος Παπαδόπουλος εκθέτει μια εικαστική στέγη, σύμβολο κατοίκησης και συλλογικής μνήμης. Από την πλευρά της, η Irene Ragusini δημιουργεί αισθητηριακά έργα που αφορούν την αφή και την όραση, αναδεικνύοντας προσωπικές βιωμένες εμπειρίες. Ο Δημήτρης Ταμπάκης προτείνει μια ηχητική εγκατάσταση που ενεργοποιείται από την κίνηση του θεατή, λειτουργώντας ως ένα τελετουργικό μηχάνημα μνήμης. Ο Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος εκθέτει αρχιτεκτονικά ανάγλυφα, υπολείμματα φαντασιακών τόπων κατοίκησης, ενώ ο Σωκράτης Φατούρος δημιουργεί τοπία με ασφαλτικές μεμβράνες, αντλώντας έμπνευση από τη βιομηχανική ιστορία και τη συλλογική ψυχογεωγραφία.
Η έκθεση Ίχνη ενδιάμεσων δεν αφηγείται μια ενιαία ιστορία. Αντίθετα, συνθέτει ένα πολυφωνικό περιβάλλον, όπου η μνήμη, η φθορά και το παρελθόν ενεργοποιούνται μέσα από τη σχέση με το σώμα, το υλικό και τον χώρο. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ποικιλία υλικών με ιδιαίτερο φορτίο – όπως κεραμικό, μέταλλο, αιματίτη, ασφαλτικές επιφάνειες, γυαλί και ήχο – προκειμένου να αποτυπώσουν το μεταίχμιο ανάμεσα σε αυτό που υπήρξε και σε αυτό που παραμένει άρρητο. Μέσα από μια βιωματική και πολυαισθητηριακή διαδρομή, τα έργα λειτουργούν ως σημεία ενεργοποίησης της ενδιάμεσης εμπειρίας – αυτής που δύσκολα αποτυπώνεται, αλλά παραμένει χαραγμένη στο σώμα και στον νου.
Πληροφορίες:
Αίθριο Δημαρχείου Ερμούπολης, Σύρος
19 Ιουλίου – 1 Σεπτεμβρίου 2025
Εγκαίνια: Σάββατο 19 Ιουλίου, 20:00
Είσοδος ελεύθερη
Πηγή περιεχομένου: in.gr