Ανησυχία για τα σχέδια των Ισραηλινών εποίκων να κατεδαφίσουν το τζαμί Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τις ανησυχητικές προθέσεις οργανώσεων εποίκων, οι οποίες κυκλοφορούν σε πλατφόρμες στην εβραϊκή γλώσσα και εξετάζουν τις επιθέσεις και την κατεδάφιση του τζαμιού Αλ Άκσα, με σκοπό την κατασκευή ναού στη θέση του. Το υπουργείο χαρακτήρισε αυτές τις κινήσεις συστηματική υποκίνηση για την κλιμάκωση της στοχοποίησης χριστιανικών και ισλαμικών ιερών τόπων στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, το υπουργείο καλεί τη διεθνή κοινότητα και τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις με την αναγκαία σοβαρότητα και να προχωρήσουν στα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συνεχής εισβολή Ισραηλινών εποίκων στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ, πραγματοποιείται υπό την προστασία των ισραηλινών δυνάμεων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του status quo της Ιερουσαλήμ, η λατρεία από μη μουσουλμάνους στο συγκεκριμένο συγκρότημα απαγορεύεται.
Οι Ισραηλινοί έποικοι είναι πολίτες του Ισραήλ που διαμένουν παράνομα σε παλαιστινιακή γη. Το Ισραήλ άρχισε να κατασκευάζει οικισμούς μετά την κατάληψη περιοχών όπως η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967. Σήμερα, πάνω από 700.000 έποικοι, που αντιπροσωπεύουν το 10% του σχεδόν επτά εκατομμυρίων πληθυσμού του Ισραήλ, διαβιούν σε 150 παράνομους οικισμούς και 128 φυλάκια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ενεργά αυτούς τους οικισμούς και οι αρχές παρέχουν περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στους εποίκους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για την παρακολούθηση και περιορισμό της παλαιστινιακής οικοδόμησης στην Περιοχή Γ, η οποία διοικείται αποκλειστικά από το Ισραήλ και καλύπτει πάνω από το 60% της Δυτικής Όχθης.
Οι Ηνωμένες Έθνοι έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τους εποικισμούς με διάφορα ψηφίσματα, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν διπλωματική κάλυψη στο Ισραήλ, χρησιμοποιώντας το βέτο στον ΟΗΕ για να προστατεύσουν το Ισραήλ από διπλωματικές καταγγελίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr