Η Ινδία διαψεύδει τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με την υποτιθέμενη παύση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η Ινδία απέρριψε τον ισχυρισμό του προεδρεύοντος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι συμφώνησε να σταματήσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου. Αυτή η εξέλιξη υποδεικνύει ότι το ζήτημα είναι απίθανο να επιλυθεί στο άμεσο μέλλον.
Η δήλωση του Τραμπ, που έγινε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα αγοράσει πετρέλαιο από τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση ως σημαντικό βήμα. Ωστόσο, χθες Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας, Ράντχιρ Τζαϊσβάλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει πληροφορίες για καμία συζήτηση μεταξύ Τραμπ και Μόντι, ούτε για οποιαδήποτε διαβεβαίωση εκ μέρους του Ινδού ηγέτη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας τόνισε ότι η χώρα είναι σημαντικός εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, χωρίς να αναφέρει τη Ρωσία. Η Ινδία έχει διατηρήσει στενές σχέσεις με το Κρεμλίνο και αναμένεται να υποδεχτεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα φέτος, επιβεβαιώνοντας την θέση της ως ένας από τους κορυφαίους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου.
Το Νέο Δελχί, παρά τις εκκλήσεις του Τραμπ, συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη να ικανοποιεί τις ενεργειακές απαιτήσεις της αναπτυσσόμενης οικονομίας της, η οποία εξυπηρετεί έναν πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια άτομα.
Τέλος, ο Μούγιου Ξου, ανώτερος αναλυτής πετρελαίου στην εταιρεία Kpler, δήλωσε ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο για την Ινδία να σταματήσει ξαφνικά τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr