Η Ινδία αναδεικνύεται ως εναλλακτικός προορισμός για τις αμερικανικές εταιρείες ένδυσης, εν μέσω δασμών σε ανταγωνιστικές χώρες. Η επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μεγάλους προμηθευτές ενδυμάτων στην Ασία, όπως η Κίνα, το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές, έχει στρέψει την προσοχή των Αμερικανών λιανοπωλητών προς την Ινδία. Στην Tiruppur, γνωστή ως η πρωτεύουσα της πλεκτής ένδυσης της Ινδίας, οι αναζητήσεις για συνεργασίες είναι αυξανόμενες. Ο R.K. Sivasubramaniam, διευθυντής της Raft Garments, επισημαίνει ότι δέχεται αιτήματα από εταιρείες όπως η Walmart και η Costco, που επιδιώκουν να αποφύγουν τους υψηλότερους δασμούς σε άλλες χώρες.
Ωστόσο, οι άδειες ραπτομηχανές στο εργοστάσιό του αποκαλύπτουν την κύρια πρόκληση: την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Με τη διακυβέρνηση Τραμπ να επιβάλει δασμό 26% στις εισαγωγές από την Ινδία, η χώρα καθίσταται ανταγωνιστική, ιδιαίτερα σε σύγκριση με το Μπανγκλαντές, το Βιετνάμ και την Κίνα. Το 2024, οι εξαγωγές της Ινδίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με την Κίνα και το Βιετνάμ να προηγούνται.
Η διαφορά κόστους για τα ινδικά ενδύματα είναι μικρή, γεγονός που καθιστά την Ινδία πιο ελκυστική σε μια αγορά που επιδιώκει ποικιλία στην αλυσίδα εφοδιασμού. Παρά τα θετικά στοιχεία, η Tiruppur, όπου απασχολούνται πάνω από 1 εκατομμύριο άτομα, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση και διατήρηση εργατών. Ο Kumar Duraiswamy από την τοπική ένωση εξαγωγέων αναφέρει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 100.000 επιπλέον εργαζόμενοι.
Η Ινδία καταβάλλει προσπάθειες να αναδείξει το εργατικό δυναμικό της μέσω ενός προγράμματος κατάρτισης για 300.000 εργαζόμενους στον τομέα της ένδυσης, ενώ ιδιωτικές εταιρείες όπως η Cotton Blossom προχωρούν σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε απομακρυσμένες περιοχές.
Η απουσία οικονομιών κλίμακας πλήττει τη χώρα, καθώς τα εργοστάσια της Ινδίας είναι μικρότερα από εκείνα του Μπανγκλαντές. Παρά τη στήριξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων, το 50% των εξαγωγών καλύπτεται από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες, με τις υπόλοιπες 2.400 να μοιράζονται το άλλο μισό, δείχνοντας την κατακερματισμένη παραγωγή.
Η Walmart έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές της από την Ινδία το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η πίεση στις τιμές παραμένει έντονη, καθώς οι ινδικές επιχειρήσεις υπόκεινται σε υψηλότερα κόστη εργασίας και αυστηρότερους κανονισμούς.
Η Ινδία διαθέτει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει στην παγκόσμια αγορά ένδυσης, αλλά για να εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία πρέπει να επιλύσει τις εσωτερικές αδυναμίες της, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και το υψηλό κόστος παραγωγής. Χωρίς στρατηγικές επενδύσεις και αναδιάρθρωση του τομέα, μπορεί να χάσει την ευκαιρία για ανάπτυξη στην παγκόσμια αλυσίδα ενδυσης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr