Ινδία – Πακιστάν: Η εκμετάλλευση του νερού ως στρατηγικό εργαλείο στη σύγκρουση

Ινδία – Πακιστάν: Η εκμετάλλευση του νερού ως στρατηγικό εργαλείο στη σύγκρουση

Αναλύουμε πώς το νερό γίνεται υπερόπλο στη διαρκή σύγκρουση Ινδίας και Πακιστάν. Η ανησυχία για την πιθανότητα μιας γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο πυρηνικών γειτόνων, κορυφώνεται. Η Ινδία και το Πακιστάν αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού την Τετάρτη, με τουλάχιστον 31 νεκρούς στην πακιστανική πλευρά και 12 στην ινδική, σε μία από τις πιο σοβαρές συγκρούσεις των τελευταίων 20 ετών. Στην κορυφή των εντάσεων βρίσκονται οι στρατιωτικές επιθέσεις και η πρόσφατη δήλωση του Πακιστανού πρωθυπουργού, Σαμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εκδικηθεί τους θανάτους των πολιτών της.

Το πρωί της Πέμπτης, Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέρριψαν ένα ινδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στη Λαχόρη. Στη διάρκεια της νύχτας, οι εξελίξεις αυτές έφεραν κλειστά τα αεροδρόμια και αναστολή πτήσεων, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιοχή Σιντ.

Η αναστολή της Συνθήκης Υδάτων από την Ινδία είναι κρίσιμη, καθώς ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα κόψει τη ροή νερού από τους ποταμούς που διασχίζουν το Πακιστάν, γεγονός που εγείρει σοβαρούς φόβους για τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή του γειτονικού κράτους. Το 80% της γεωργίας του Πακιστάν εξαρτάται από το υδάτινο αυτό σύστημα.

Η σύγκρουση στο Κασμίρ, που πυροδότησε τις πρόσφατες επιθέσεις, υποδεικνύει ότι η διπλωματική κατάσταση είναι εύθραυστη και ότι οι εξελίξεις μπορεί να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για την περιοχή και τον κόσμο.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play