Ινδία – Πακιστάν: Οι πυρηνικοί εθνικισμοί και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις

Ινδία – Πακιστάν: Οι πυρηνικοί εθνικισμοί και οι γεωπολιτικές προεκτάσεις

Αναλύουμε την κλιμάκωση των εντάσεων ΙνδίαςΠακιστάν και την πυρηνική διάσταση των εθνικισμών τους. Όσοι βίωσαν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου θυμούνται καλά την ανησυχία που προκαλούσε η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Αν και η αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή (MAD) λειτούργησε αποτρεπτικά, οι φόβοι αυτοί επανέρχονται καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Ωστόσο, το φάσμα των κρατών με πυρηνικά όπλα είναι πολύ πιο εκτεταμένο. Η τρέχουσα αύξηση της έντασης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν, δύο πυρηνικές δυνάμεις, επαναφέρει στην επιφάνεια την ανησυχία για πιθανές εξελίξεις που μπορούν να μας κρατήσουν ξάγρυπνους τη νύχτα.

Η σύγκρουση γύρω από το Κασμίρ δεν αποτελεί απλώς μια υπενθύμιση του τρόπου που διαχειρίστηκαν τη διαίρεση της πρώην Βρετανικής Ινδίας, αλλά αναδεικνύει και τη σύγκρουση δύο ισχυρών εθνικισμών. Στην Ινδία, ο Ναρέντρα Μόντι προβάλλει έναν σκληρό εθνικισμό που εστιάζει στον ινδουισμό ως τη μοναδική πηγή εθνικής ταυτότητας, αγνοώντας τη σημασία του μουσουλμανικού στοιχείου στην ιστορία της χώρας. Ο Μόντι έχει εντείνει τη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή του Κασμίρ, καταργώντας παράλληλα κάθε ειδικό καθεστώς που μπορεί να υπήρχε.

Στο Πακιστάν, όπου η στρατιωτική ηγεσία κατέχει κυρίαρχη θέση, η διατήρηση της εχθρότητας με την Ινδία γύρω από το Κασμίρ είναι ζωτικής σημασίας. Η περιοχή αυτή είναι κλειδί για την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων του Πακιστάν, και η πρόσφατη απόφαση της Ινδίας να αναστείλει μια συμφωνία για τη διαχείριση των υδάτων θεωρήθηκε μεγάλη απειλή. Η οικονομική και γεωπολιτική στρατηγική του Μόντι μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση, καθώς μια ισχυρή αντίσταση από το Πακιστάν είναι δύσκολη λόγω των εσωτερικών πολιτικών κρίσεων.

Η γεωπολιτική διάσταση είναι επίσης κρίσιμη. Με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, η Κίνα αναλαμβάνει έναν βασικό ρόλο στην υποστήριξη του Πακιστάν. Η προσέγγιση της Ινδίας με την Δύση είναι σημαντική, αλλά η Ινδία προτιμά να διατηρεί μια ανεξάρτητη πολιτική. Όσο για την κλιμάκωση των συγκρούσεων, είναι κρίσιμο να παρακολουθήσουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, καθώς η ιστορία δείχνει ότι η λογική της κλιμάκωσης είναι συχνά ανεξέλεγκτη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play