Αναλύουμε την ένταση Ινδίας – Πακιστάν και τις αιτίες της διαρκούς σύγκρουσης για το Κασμίρ. Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων μετά την εκκίνηση της Επιχείρησης Sindoor από την Ινδία κατά του Πακιστάν, το οποίο έχει διαβεβαιώσει ότι θα απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται σε έξι τοποθεσίες εντός του εδάφους του και στη περιοχή του Κασμίρ που ελέγχει. Ο πακιστανικός στρατός αναφέρει 31 θανάτους αμάχων, με 26 από αυτούς να προέρχονται από ινδικές πυραυλικές επιθέσεις. Επίσης, άλλοι πέντε άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά πυροβολικού κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου. Από την πλευρά της, η Ινδία δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες της σκοτώθηκαν από επιθέσεις που προήλθαν από το Πακιστάν.
Η ένταση μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων έχει κλιμακωθεί μετά από μια φονική επίθεση που κόστισε τη ζωή σε 26 άτομα στο ινδικό Κασμίρ, με την Ινδία να κατηγορεί το Πακιστάν, το οποίο αρνείται τις κατηγορίες. Η σύγκρουση στο Κασμίρ έχει τις ρίζες της στη διαίρεση της Βρετανικής Ινδίας το 1947, που δημιούργησε την Ινδία και το Πακιστάν. Ο ινδουιστής μονάρχης του Κασμίρ, που έχει μουσουλμανική πλειοψηφία, προσχώρησε στην Ινδία το ίδιο έτος, προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς το Πακιστάν διεκδίκησε την περιοχή. Με μια συμφωνία του ΟΗΕ το 1949, καθορίστηκε η γραμμή κατάπαυσης του πυρός, αλλά οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Στη διάρκεια των δεκαετιών, εκλογές και στρατιωτικές ενέργειες έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, με τους ντόπιους να αντιδρούν στις κυβερνητικές ενέργειες, ενώ το Πακιστάν υποστηρίζει ορισμένες εξεγέρσεις στην περιοχή. Με τις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν να παραμένουν τεταμένες, οι κίνδυνοι για μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση είναι μεγάλοι, και η διεθνής κοινότητα καλεί και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση και διάλογο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr