Ιουλιανά 1965: το καθοριστικό ρήγμα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας

Ιουλιανά 1965: το καθοριστικό ρήγμα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας

Αναλύουμε την πολιτική και κοινωνική σημασία των Ιουλιανών 1965 και τις επιπτώσεις τους στην ελληνική κοινωνία. Λίγες συγκρούσεις έχουν διαμορφώσει την ιστορία της χώρας όπως τα Ιουλιανά. Η πολιτική διαχωριστική γραμμή που καθόρισαν θα διαρκέσει για πολλά χρόνια, ακόμα και μετά την πτώση της Χούντας και τη Μεταπολίτευση. Το κοινωνικό κίνημα που προέκυψε τότε προμήνυε τις μελλοντικές αντιπαραθέσεις και διασπάσεις μέσα στην Αριστερά, καθώς νέα ρεύματα αναδύθηκαν και παλιές αντιλήψεις ανατράπηκαν. Επίσης, οι 70 ημέρες συγκρούσεων εντός του καλοκαιριού του 1965 έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη μιας σοβαρής ιστορικής έρευνας, η οποία εξετάζει τις ρίζες και τις συνέπειες των γεγονότων εκείνων.

Ο κοινωνιολόγος και εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Λαμπράκης στο βιβλίο του «Παρεμποδίζοντας την Αποστασία. Ιουλιανά 1965: κοινωνική διαμαρτυρία και Αριστερά», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος, παρέχει μία ενδελεχή ανάλυση των γεγονότων. Ο Λαμπράκης αξιοποιεί σύγχρονες ριζοσπαστικές θεωρίες και εμπειρικό υλικό για να αποκαλύψει τον πλούσιο καμβά συλλογικών δράσεων που χαρακτηρίζουν αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Η σπουδαιότητα των Ιουλιανών δεν περιορίζεται στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς εντάσσονται σε έναν παγκόσμιο κύκλο κοινωνικών κινημάτων, με έμφαση στην εποχή του 1968. Επισημαίνει ότι αν και τα Ιουλιανά είχαν έναν δημοκρατικό χαρακτήρα, διατηρούν τον ριζοσπαστισμό τους, διαμορφώνοντας ένα νέο πολιτικό τοπίο.

Η στατιστική ανάλυση των κινητοποιήσεων επιβεβαιώνει ότι η οργάνωση τους βασίστηκε στη δύναμη και τη δομή της Αριστεράς, που τότε ηγήθηκε των διαδηλώσεων. Για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα, οι διαδηλωτές επιχείρησαν να συγκρουστούν με τις δυνάμεις καταστολής, ξεπερνώντας τους περιορισμούς που είχαν θέσει οι πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς. Αυτές οι συγκρούσεις και οι αλλαγές είχαν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία και πολιτική σκηνή, οδηγώντας σε αναζητήσεις νέων αριστερών ρευμάτων.

Η τεράστια διάρκεια και η ένταση των κινητοποιήσεων έθεσαν τις βάσεις για μία πολιτική δυναμική που αμφισβήτησε το αυταρχικό μετεμφυλιακό καθεστώς. Το πραξικόπημα του 1967 ήρθε ως απάντηση στην αυξανόμενη κοινωνική πίεση και σταδιακά ανέδειξε τη ριζική αλλαγή που απαιτούσε η εποχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play