Ιουλιανά: Εξήντα χρόνια από την πολιτική κρίση που σημάδεψε την Ελλάδα

Ιουλιανά: Εξήντα χρόνια από την πολιτική κρίση που σημάδεψε την Ελλάδα

Εξήντα χρόνια από την πολιτική κρίση των Ιουλιανών του 1965, που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Eξήντα χρόνια έχουν περάσει από τα Ιουλιανά του 1965, μια σειρά γεγονότων που έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στις 15 Ιουλίου και που παραμένουν μια από τις πιο αναταραγμένες περιόδους της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Η σύγκρουση μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και του βασιλιά Κωνσταντίνου οδήγησε στην αποχώρηση του Γέρου της Δημοκρατίας από την πρωθυπουργία. Τον Μάιο του 1965, ανακαλύφθηκε η ύπαρξη μιας οργάνωσης αξιωματικών με το κωδικό όνομα ΑΣΠΙΔΑ (Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα, Ιδανικά, Δημοκρατία, Αξιοκρατία), στην οποία φημολογούνταν ότι είχε συμμετοχή ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.

Αρχικά, το πόρισμα του στρατηγού Ιωάννη Σίμου διαπίστωσε ότι η οργάνωση ήταν ασήμαντη και ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε εμπλοκή. Παρόλα αυτά, η διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του βασιλιά κλιμακώθηκε όταν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πέτρος Γαρουφαλιάς υιοθέτησε στάση υπέρ των Ανακτόρων. Ο Γεώργιος Παπανδρέου απέλυσε τον Γαρουφαλιά και αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο, αλλά ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα. Η κρίση συνεχίστηκε με ανταλλαγές επιστολών και επαφών που δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με την κατάσταση να κορυφώνεται στις 15 Ιουλίου, όταν ο Γεώργιος Παπανδρέου ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στα Ανάκτορα.

Η επιρροή της κρίσης αυτής δεν περιορίστηκε μόνο στα πολιτικά δρώμενα, αλλά προκάλεσε και μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στον βασιλιά Κωνσταντίνο, με χιλιάδες πολίτες να καταγγέλλουν την παρέμβαση του στο πολιτικό γίγνεσθαι, που οδήγησε στην παραίτηση του Παπανδρέου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play