Αναλύσεις για τις επιπτώσεις των νέων δασμών και της κατάργησης του carve-out στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε πρόσφατα στην υπογραφή ενός διατάγματος που περιορίζει την εισαγωγή πακέτων από την Κίνα αξίας κάτω των 800 δολαρίων χωρίς να επιβάλλονται εισαγωγικοί φόροι και τελωνειακές διαδικασίες. Αυτή η κίνηση, που υποστηρίζεται από παραδοσιακούς λιανοπωλητές, έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Ουάσιγκτον για χρόνια, λόγω της αύξησης των πακέτων που φθάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτήν τη διαδικασία. Πολλές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουν παρόμοια μέτρα λόγω της ταχείας ανόδου των πλατφορμών Shein και Temu.
Η απόφαση του Τραμπ να τερματίσει την εξαίρεση (carve-out) και να επιβάλει νέους εμπορικούς δασμούς, συμπεριλαμβανομένων φόρων εισαγωγής που αγγίζουν το 145% για αγαθά από την Κίνα, έχει προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες. Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών και ελλείψεις προϊόντων, με αρκετές μάρκες ηλεκτρονικού εμπορίου να προειδοποιούν για πιθανές αποτυχίες.
Σύμφωνα με αναφορές, μέχρι το 2023, τα πακέτα που επωφελούνταν από τους κανόνες de minimis αντιπροσώπευαν πάνω από το 7% των καταναλωτικών εισαγωγών, συγκριτικά με λιγότερο από 0,01% μια δεκαετία νωρίτερα. Οι υποστηρικτές αυτού του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και ναυτιλιακών εταιρειών, επισημαίνουν ότι η διαδικασία αυτή έχει εξορθολογίσει το εμπόριο, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές και περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές. Ωστόσο, οι αντίπαλοι της αλλαγής υποστηρίζουν ότι οι κανόνες αυτού του τύπου διευκολύνουν την είσοδο παράνομων προϊόντων στην αγορά.
Με τις νέες ρυθμίσεις να μπαίνουν σε εφαρμογή, οι οικονομολόγοι έχουν εκτιμήσει ότι ο τερματισμός της εξαίρεσης θα προκαλέσει πρόσθετο κόστος ύψους τουλάχιστον 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιβαρύνοντας κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Πολλοί πολίτες εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην αγοραστική τους ικανότητα, ειδικά σε έναν ήδη δύσκολο οικονομικό τοπίο.
Πηγή περιεχομένου: in.gr