Ανάλυση της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ–ΕΕ, με δασμούς και ασαφή σημεία που αφορούν τις δύο οικονομίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Κυριακή μια εκτενή εμπορική συμφωνία, η οποία καθορίζει δασμούς 15% για την πλειονότητα των προϊόντων της Ε.Ε., περιλαμβάνοντας τα αυτοκίνητα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, με στόχο να αποτρέψει έναν επώδυνο εμπορικό πόλεμο. Η συμφωνία αυτή, αν και φαίνεται ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το οικονομικό μέλλον τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς πολλά από τα σημεία της παραμένουν ασαφή.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να προμηθευτεί αμερικανική ενέργεια αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη διανομή αυτής της ποσότητας να προγραμματίζεται σε διάστημα τριών ετών. Επιπλέον, το μπλοκ των 27 χωρών δεσμεύτηκε να αυξήσει τις επενδύσεις του στις Η.Π.Α. κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ παράλληλα αναγνωρίστηκε ότι είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να μηδενίσουν τους δασμούς σε αρκετά προϊόντα, όπως αεροσκάφη και γεωργικά προϊόντα, αλλά παραμένουν ασαφή ζητήματα που χρήζουν περαιτέρω διαπραγμάτευσης. Η φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας, ενώ προειδοποίησε για την ανάγκη καθορισμού δασμών που επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Η συμφωνία, παρά τα επιτεύγματά της, αναδεικνύει την πολυπλοκότητα και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Όπως τόνισε ο Μουζτάμπα Ραχμάν από το Eurasia Group, υπάρχουν πολλά ζητήματα που παραμένουν ασαφή, και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω εξαιρέσεις, τότε η συμφωνία αυτή δεν ανταγωνίζεται τις προσδοκίες των κρατών μελών.
Καθώς η συμφωνία προχωρά, η επιρροή της στις σχέσεις ΗΠΑ–ΕΕ και το μέλλον του διεθνούς εμπορίου είναι ακόμα αναγκαία να εξεταστούν με προσοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr