Ισχυρές διεθνείς ροές στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις

Ισχυρές διεθνείς ροές στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις

Διεθνής τουριστική κίνηση προς τα ελληνικά αεροδρόμια: Ισχυρές ροές παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις. Με φόντο τις γεωπολιτικές προκλήσεις που επιφέρουν αβεβαιότητα, το ελληνικό καλοκαίρι φαίνεται να ξεκινά με θετική δυναμική, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση προς τη χώρα καταγράφει ανοδική πορεία. Ο Ιούνιος του 2025 επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα και τη διεθνή απήχηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με 5.346.243 επιβάτες στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Οι διεθνείς επισκέπτες αναδεικνύονται ως οι κύριοι συντελεστές της αύξησης, παρά την απότομη πτώση πτήσεων από και προς το Ισραήλ, εξαιτίας της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η συνολική εικόνα όμως καταδεικνύει ότι οι τουριστικές ροές παραμένουν ισχυρές, κυρίως χάρη σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λόγω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είχε ως συνέπεια την αναστολή πολλών πτήσεων προς και από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα, από τις 13 Ιουνίου ακυρώθηκαν περίπου 500 πτήσεις, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 60.000 επιβάτες. Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Μύκονος και η Κως, περιοχές με υψηλή ζήτηση από την ισραηλινή αγορά.

Ωστόσο, το διάστημα από 1 έως 12 Ιουνίου, η επιβατική κίνηση από το Ισραήλ σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 82,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 320 πτήσεις, μεταφέροντας περίπου 45.000 επιβάτες. Η αύξηση οφείλεται στη δραστηριοποίηση αεροπορικών εταιρειών σε προορισμούς όπως η Ρόδος και η Σαντορίνη, οι οποίες συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Ισραηλινών.

Σημαντική ήταν επίσης η ενίσχυση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας, με αυξήσεις 7,3% και 5,5% αντίστοιχα. Η θετική αυτή τάση ενισχύθηκε από τη ζήτηση από τις αγορές της Γερμανίας, της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά την ανοδική πορεία, παρατηρούνται πτωτικές τάσεις σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, οι οποίες σημείωσαν μείωση επιβατικής κίνησης σε σύγκριση με τον προηγούμενο Ιούνιο. Οι περιορισμοί στις πτήσεις από επιλεγμένες αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να έχουν επηρεάσει την απόδοση των νησιών αυτών.

Συνολικά, οι επιδόσεις των 14 περιφερειακών αεροδρομίων υπό τη διαχείριση της Fraport Greece υποδηλώνουν μία ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού, υποστηριζόμενη από τη διεθνή κίνηση και την παραδοσιακή ζήτηση από ευρωπαϊκές αγορές. Η καλή πορεία του τουριστικού τομέα προσφέρει θετικές προοπτικές για τις τοπικές κοινωνίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play