Ιστορική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κλιματική αλλαγή: Μια υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Ιστορική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κλιματική αλλαγή: Μια υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης αναγνωρίζει την κλιματική αλλαγή ως επείγουσα απειλή με νομικές και πολιτικές συνέπειες. Σε μια αποφασιστική γνωμοδότηση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δήλωσε την Τετάρτη ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα και υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη μας. Η απόφαση αυτή ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τις μελλοντικές πολιτικές σχετικά με το κλίμα, καθώς αναγνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις έχουν νομικές υποχρεώσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων. Η γνωμοδότηση, αν και δεν είναι νομικά δεσμευτική, έχει σημαντικό νομικό και πολιτικό βάρος.

Ο δικαστής Γιούτζι Ιβασάβα, ξεκινώντας την ανάγνωση της απόφασης, επισήμανε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι αναμφισβήτητα αποτέλεσμα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, χωρίς να αναγνωρίζουν σύνορα. Η γνωμοδότηση διευκρινίζει ότι η παραβίαση των κλιματικών υποχρεώσεων είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η απόφαση υπογραμμίζει επίσης ότι το ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον είναι κρίσιμο για την προάσπιση άλλων δικαιωμάτων.

Η γνωμοδότηση ζητήθηκε το 2019 από κατοίκους του Βανουάτου, μιας χώρας που απειλείται από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών. Οι δικαστές ερωτήθηκαν για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις νομικές συνέπειες που έχουν οι χώρες που βλάπτουν το κλίμα. Οι πλούσιες χώρες υποστήριξαν ότι οι υφιστάμενες συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, πρέπει να καθορίσουν τις ευθύνες. Αντίθετα, οι αναπτυσσόμενες χώρες ζήτησαν αυστηρότερες ρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια από τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Η γνωμοδότηση ενδέχεται να αποτελέσει βασικό εργαλείο στην προσπάθεια για την κλιματική δικαιοσύνη, όπως δήλωσε νομικός από τη μη κυβερνητική οργάνωση Center for International Environmental Law. Οι υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στην απόφαση θα πρέπει να αντανακλούν το μέγιστο επίπεδο φιλοδοξίας των κυβερνήσεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play