Ιβ Άνταμς: Η γυναίκα που απέλασε η Αμερική επειδή ήταν λεσβία και οι Ναζί εκτέλεσαν επειδή ήταν Εβραία

Ιβ Άνταμς: Η γυναίκα που απέλασε η Αμερική επειδή ήταν λεσβία και οι Ναζί εκτέλεσαν επειδή ήταν Εβραία

Η ιστορία της Ιβ Άνταμς αποκαλύπτει τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι λεσβίες και οι Εβραίοι κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Στη δεκαετία του 1920, οι λεσβίες της Νέας Υόρκης συγκεντρώνονταν στο 129 MacDougal Street, ένα τεϊοποτείο που βρισκόταν στο κέντρο του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Το συγκεκριμένο στέκι, που λειτουργούσε ως μια σχετικά ασφαλής ζώνη σε μια εποχή που οι νόμοι περί σοδομισμού ποινικοποιούσαν την ομόφυλη δραστηριότητα σε εθνικό επίπεδο, διοικούνταν από μια Εβραία μετανάστρια από την Πολωνία, γνωστή ως Ιβ Άνταμς.

Η Άνταμς, τολμηρή και μυστηριώδης, τράβηξε την προσοχή της κυβέρνησης λόγω των ανορθόδοξων δραστηριοτήτων της και του βιβλίου της για τον λεσβιακό έρωτα. Τελικά, συνελήφθη και απελάθηκε πίσω στην Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ είχε προφανείς αρετές, φαίνεται ότι δεν κατανοούσε τους κινδύνους που αντιμετώπιζε. Όπως δήλωσε, «Είμαστε στην Αμερική. Τίποτα δεν μπορεί να μας συμβεί».

Η επιχείρηση της Άνταμς, γνωστή ως Eves Hangout, άνοιξε το 1924 και λειτουργούσε για μόλις δύο χρόνια, αλλά είχε σημαντική επίδραση στην κοινότητα των λεσβιών, προσφέροντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες της εποχής. Σύμφωνα με τη Λίλιαν Φάντερμαν, ομότιμη ερευνήτρια, η Άνταμς παρέσχε ένα άνετο χώρο όπου οι λεσβίες μπορούσαν να συγκεντρωθούν.

Η Άνταμς, που ανήκε στην αναρχική κοινότητα, προσελκύει την προσοχή του FBI για τις δραστηριότητές της και τελικά επιλέγει να δημοσιεύσει το βιβλίο της, Lesbian Love. Αυτή η απόφαση, ωστόσο, είχε σοβαρές συνέπειες για εκείνη. Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης απέλασης το 1926, υποστήριξε ότι δεν είχε διαπράξει καμία αταξία, καταθέτοντας ότι το βιβλίο της είχε ως σκοπό να παρουσιάσει τη χιουμοριστική και δραματική πλευρά της ζωής.

Η ζωή της Ιβ Άνταμς αναδεικνύει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που βίωσαν οι λεσβίες και οι Εβραίοι στην Αμερική και την Ευρώπη κατά την ταραχώδη αυτή περίοδο. Μετά την απέλαση της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άνταμς κατέληξε στα χέρια των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου και η μοίρα της παραμένει αβέβαιη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play