Η Ευρώπη αντιμετωπίζει καύσωνες και αναζητά δροσιστικές λύσεις, με αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες. Καθώς η Ευρώπη πλήττεται από έναν ακόμη καύσωνα, η ανάγκη για κλιματισμό έχει γίνει επιτακτική, ιδιαίτερα στις χώρες που έχουν υποστεί τις πιο σοβαρές επιπτώσεις. Ο κλιματισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τους Ευρωπαίους, με την Ιταλία να καταναλώνει πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για αυτή τη χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ, με σχεδόν 23.000 τερατζάουλ από ένα συνολικό σύνολο που υπερβαίνει ελαφρώς τις 60.000. Η χρήση κλιματιστικών επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, καθώς συμβάλλει στην υπερβολική κατανάλωση ενέργειας και στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
Αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς οι Ευρωπαίοι μπορούν να διαχειριστούν την ανάγκη για δροσισμό, ενώ παράλληλα μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 48 °C, οι Ιταλοί είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις επιπτώσεις της θερμότητας, καθώς η χώρα έχει και τον γηραιότερο πληθυσμό στην Ευρώπη.
Αυτό το καλοκαίρι, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Πορτογαλίας και Ισπανίας, έχουν καταγράψει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές που προκάλεσαν σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις. Αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η Άγκυρα έχει ήδη θεσπίσει νόμο για το κλίμα που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών έως το 2053.
Η αύξηση της χρήσης κλιματιστικών έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Εξαιτίας της εξάρτησης από αυτά τα συστήματα, οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε μια δύσκολη θέση, καθώς επιδιώκουν να επιτύχουν ένα ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα παράλληλα με τη διατήρηση της ευημερίας των πολιτών τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr