Μαρτυρίες κρατουμένων αποκαλύπτουν τις φρικτές συνθήκες στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ για μετανάστες. Οι συνεντεύξεις με 16 πρώην κρατούμενους του Κέντρου Κράτησης για Τρομοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ προσφέρουν μια πρωτοφανή εικόνα για τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη διαβόητη φυλακή. Ένας κρατούμενος ξυλοκοπήθηκε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του, ενώ άλλοι βγήκαν από το σκοτεινό δωμάτιο απομόνωσης με μώλωπες και αιμορραγίες. Στο Κέντρο Κράτησης για Τρομοκρατία (CECOT), όπου στέλνονται οι ΗΠΑ οι Βενεζουελάνοι μετανάστες προς απέλαση, 16 από τους 250 ανθρώπους που κρατήθηκαν για 125 ημέρες περιγράφουν την εφιαλτική τους εμπειρία.
Οι Βενεζουελάνοι κρατούμενοι αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν σε συστηματικούς ξυλοδαρμούς, έλλειψη ιατρικής φροντίδας και σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι περισσότερες αφηγήσεις συγκλίνουν σε μια κοινή οδυνηρή εμπειρία: εκτός από τις σωματικές κακοποιήσεις, οι κρατούμενοι έπρεπε να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες, στερούμενοι ακόμα και της στοιχειώδους ιδιωτικότητας.
Αυτή η έκθεση ενισχύει την ανησυχία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο CECOT, με πολλούς από τους κρατούμενους να υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες εκεί ενδέχεται να παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις κατά των βασανιστηρίων. Σημειώνεται ότι, εάν οι συνθήκες αυτές αποδειχθούν συστηματικές και γνωστές στην κυβέρνηση, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μια διεθνής ομάδα ερευνά αυτή τη σκληρή πραγματικότητα, προετοιμάζοντας σχετική έκθεση για τις παραβιάσεις που λαμβάνουν χώρα.
Από το Διεθνές Δίκτυο μέχρι τις ευθύνες που φέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι μάρτυρες αποκαλύπτουν πτυχές που απαιτούν επείγουσα προσοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr