Αναλύουμε τις προκλήσεις και τις αλλαγές στον ρόλο των γυναικών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη το 2013, υπήρξαν έντονες εκκλήσεις για τη διεύρυνση του ρόλου των γυναικών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Η ανταπόκριση του Φραγκίσκου σε αυτό το αίτημα περιλάμβανε σημαντικές συναντήσεις, στις οποίες οι γυναίκες αποκτήσαν ανώτερους ρόλους στην κεντρική γραφειοκρατία της Εκκλησίας και η πρώτη γυναίκα διορίστηκε στη διοίκηση του Βατικανού. Για κάποιους, αυτές οι εξελίξεις αποτελούν γιγαντιαία βήματα για έναν συντηρητικό θεσμό. Ωστόσο, οι μεταρρυθμιστικές αυτές κινήσεις είναι ανεπαρκείς για πολλούς, οι οποίοι αναμένουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι η Εκκλησία είναι πραγματικά χωρίς αποκλεισμούς.
Καθώς οι καρδινάλιοι συναντώνται καθημερινά για να προετοιμάσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου στις 21 Απριλίου, το ζήτημα του ρόλου των γυναικών παραμένει διχαστικό. Η Kate McElwee, εκτελεστική διευθύντρια του Women’s Ordination Conference, ανέφερε ότι οι γυναίκες δεν περιμένουν πολλές αλλαγές, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενη οπισθοχώρηση της προόδου.
Η κληρονομιά του Φραγκίσκου σε σχέση με τις γυναίκες στην Εκκλησία συνεχίζει να εξετάζεται. Έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου σε θέματα της Σύνοδου των Επισκόπων και διόρισε γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η παρουσία των γυναικών στον εργατικό τομέα της Εκκλησίας αυξήθηκε από 19% σε 23,4% κατά τη διάρκεια της παποσύνης του. Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές είναι περισσότερο επιφανειακές και ότι τα σημαντικά ζητήματα, όπως η χειροτονία γυναικών, παραμένουν αναπάντητα.
Αυτή η υποεκπροσώπηση γίνεται εμφανής καθώς οι καρδινάλιοι συζητούν για το μέλλον της Εκκλησίας, και οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις προέρχονται από ανδρικά μέλη της Εκκλησίας. Η Sabina Pavone, καθηγήτρια ιστορίας του Χριστιανισμού, προειδοποιεί ότι η Εκκλησία δεν μπορεί πλέον να αγνοεί το θέμα του ρόλου των γυναικών, καθώς αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τη λειτουργία των καθολικών θεσμών. Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι γυναίκες ήδη διευθύνουν κρίσιμες λειτουργίες στις κοινότητες, και είναι απαραίτητο η Εκκλησία να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr