Κίνα: Επιτυχής δοκιμή μη πυρηνικής βόμβας υδρογόνου με σοβαρές στρατηγικές επιπτώσεις

Κίνα: Επιτυχής δοκιμή μη πυρηνικής βόμβας υδρογόνου με σοβαρές στρατηγικές επιπτώσεις

Η Κίνα προχωρά σε καινοτόμες στρατιωτικές τεχνολογίες, δοκιμάζοντας μη πυρηνικές βόμβες υδρογόνου. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την επιτυχία μιας δοκιμής μη πυρηνικής βόμβας υδρογόνου, που αναπτύχθηκε εν μέσω της στρατηγικής προώθησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) προς πιο καθαρές ενεργειακές λύσεις. Η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την αυξανόμενη αμυντική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν και τις φιλοδοξίες της Κίνας για κυριαρχία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, ο εκρηκτικός μηχανισμός, βάρους 2 κιλών, αναπτύχθηκε από το ερευνητικό ινστιτούτο 705 της China State Shipbuilding Corporation (CSSC), το οποίο έχει διακριθεί στην ανάπτυξη υποβρύχιων οπλικών συστημάτων. Η καινοτόμος αυτή βόμβα χρησιμοποιεί στερεό υλικό αποθήκευσης υδρογόνου, γνωστό ως υδρίδιο του μαγνησίου, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση μεγαλύτερης ποσότητας υδρογόνου από τις παραδοσιακές δεξαμενές.

Αυτή η συσκευή απελευθερώνει αέριο υδρογόνο που αναφλέγεται σε μια συνεχή πύρινη σφαίρα, η οποία υπερβαίνει τους 1.000 βαθμούς Κελσίου για πάνω από δύο δευτερόλεπτα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία εκτεταμένων θερμικών ζημιών, ικανών να λιώσουν κράματα αλουμινίου. Ο έλεγχος της έντασης της έκρηξης επιτρέπει την προκαλούμενη καταστροφή σε εκτενείς περιοχές.

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν, η δοκιμή περιελάμβανε μια σειρά πειραμάτων που απέδειξαν τις δυνατότητες κατευθυνόμενης ενέργειας του όπλου, επιδεικνύοντας ότι η μέγιστη υπερπίεση έφτασε τα 428,43 kilopascals σε απόσταση δύο μέτρων από τη βόμβα.

Η Κίνα προσβλέπει σε στρατηγικά πλεονεκτήματα από την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Αυτή η βόμβα δεν προκαλεί απλώς μία έκρηξη, αλλά παράγει μια παρατεταμένη πύρινη σφαίρα, ικανή να σαρώσει εχθρικές δυνάμεις σε ανοιχτά πεδία. Η έμφαση στη στρατηγική χρήση καθαρών τεχνολογιών στον στρατό υπογραμμίζει τη δέσμευση της Κίνας για εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, ενώ η παραγωγή υδριδίου του μαγνησίου συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς.

Η Κίνα προχωρά στην ενσωμάτωση καθαρών ενεργειακών τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς, με την ανακοίνωση αύξησης του αμυντικού της προϋπολογισμού κατά 7,2% να υπογραμμίζει τη σημασία της προετοιμασίας για την κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play