Κίνα: Η αναπτυξιακή προοπτική των stablecoins για το παγκόσμιο γουάν

Κίνα: Η αναπτυξιακή προοπτική των stablecoins για το παγκόσμιο γουάν

Η Κίνα εξερευνά τα stablecoins, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης του γουάν στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας πρόσφατα παρουσίασε το όραμά του για έναν πιο πολυπολικό νομισματικό κόσμο, υποδηλώνοντας ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να εξετάσει τη χρήση σταθερών κρυπτονομισμάτων, ή stablecoins. Αυτή η φαινομενική αλλαγή στη στάση της Κίνας, σε αντίθεση με την προηγούμενη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων, ενδέχεται να οφείλεται σε ανησυχίες για την κυριαρχία του δολαρίου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η έμφαση στη στήριξη των stablecoins από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, στοχεύοντας στην προώθηση του γιουάν στην παγκόσμια αγορά, αναγνωρίζει ότι η αγνόηση των stablecoins μπορεί να θέσει το κινεζικό νόμισμα σε μειονεκτική θέση. Οι Αμερικανοί νομοθέτες προτείνουν την ρύθμιση των stablecoins, με πιθανές επιπτώσεις για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων σε καθημερινές συναλλαγές. Σημαντική είναι η προσδοκία ότι οι νομοθετικές αλλαγές θα ενισχύσουν τη χρήση δολαριακών stablecoins στις διεθνείς πληρωμές.

Αν και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα stablecoins, κάποιοι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές δυνατότητές τους να προωθήσουν τη χρήση του γιουάν. Η υιοθέτηση τους περιορίζεται, κυρίως, στο εμπόριο κρυπτονομισμάτων, λόγω ανησυχιών για την οικονομική απάτη και της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου. Οι αναλυτές της Capital Economics επισημαίνουν ότι τα stablecoins δεν διαθέτουν τις κυβερνητικές εγγυήσεις που συνοδεύουν τα περισσότερα παραδοσιακά νομίσματα, γεγονός που περιορίζει την αποδοχή τους.

Η διεθνοποίηση του γιουάν εξαρτάται από εκτενείς εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν ότι οι πραγματικές προκλήσεις για την προώθηση της χρήσης του γιουάν παραμένουν, καθώς απαιτούν αποφασιστικές αλλαγές στη δομή της οικονομίας και στην ενίσχυση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή δυναμική της Κίνας. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά, υποδεικνύοντας έναν μακρύ και ανώμαλο δρόμο προς τη διεθνοποίηση του γιουάν.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play