Η Κίνα μειώνει τα βασικά επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομία της κατά την περίοδο εμπορικών συγκρούσεων με τις ΗΠΑ. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την απόφαση να μειώσει τα βασικά επιτόκια, στοχεύοντας να περιορίσει τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Οκτώβριο, καθώς οι εμπορικές τράπεζες προχώρησαν επίσης σε μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων. Ο στόχος είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης και η αύξηση του δανεισμού, ώστε οι κινεζικές επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ.
Το βασικό επιτόκιο δανεισμού για ένα έτος μειώθηκε κατά δέκα μονάδες βάσης στο 3,0%, ενώ το πενταετές έπεσε στο 3,5%. Αυτά τα επιτόκια είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2019. Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στις τράπεζες, με τον τραπεζικό δείκτη CSI να σημειώνει άνοδο 0,3%. Η μείωση των επιτοκίων αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που αποσκοπεί στη στήριξη της οικονομίας.
Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον για την αποκλιμάκωση των εμπορικών δασμών. Οι συνομιλίες έφεραν μια προσωρινή ανακωχή για 90 ημέρες, ωστόσο παραμένουν ισχύουσες οι δασμοί ύψους 30%.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει άνιση και άτονη, με τις τιμές των νέων κατοικιών να διατηρούνται αμετάβλητες τον Απρίλιο. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η μείωση των επιτοκίων ήταν προληπτική κίνηση για τη στήριξη των τραπεζών και την προετοιμασία τους για μελλοντικές προκλήσεις. Οι τράπεζες, αναμένεται τώρα να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr