Κηρύσσεται παγκόσμιος πόλεμος κατά των αργιών – οι συνέπειες για την παραγωγικότητα

Κηρύσσεται παγκόσμιος πόλεμος κατά των αργιών – οι συνέπειες για την παραγωγικότητα

Η μείωση των αργιών ενδέχεται να μην ενισχύσει την παραγωγικότητα, προβάλλοντας προκλήσεις για την οικονομία. Οι κυβερνήσεις, σε κάθε ευκαιρία που αναζητούν τρόπους να ενισχύσουν τα οικονομικά των χωρών τους και να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας, επιλέγουν συνήθως μια εύκολη λύση: την κατάργηση αργιών. Υποστηρίζουν ότι με τη μείωση των αργιών, οι εργαζόμενοι θα είναι πιο παραγωγικοί. Ωστόσο, τα οφέλη από αυτές τις αποφάσεις είναι συχνά ελάχιστα. Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης Μπαϊρού στη Γαλλία να μειώσει τις εθνικές αργίες από 11 σε 9 έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τα συνδικάτα να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο Φρανσουά Μπαϊρού δεν είναι ο μόνος ηγέτης που επιδιώκει τη μείωση των αργιών. Στη Σλοβακία, ανακοινώθηκε ότι μία από τις 14 αργίες θα μετατραπεί σε εργάσιμη, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό στον προϋπολογισμό. Πιο νωρίς, η Δανία είχε καταργήσει μια αργία για να στηρίξει τον αμυντικό της επανεξοπλισμό. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα, προβάλλοντας την ιδέα της μείωσης των αργιών ως λύση για την ενίσχυση της οικονομίας.

Οι φωνές που ζητούν μείωση των αργιών εντείνονται, καθώς πολλοί επικαλούνται τη χαμηλή παραγωγικότητα των Ευρωπαίων και την ανάγκη για πιο βιώσιμες λύσεις στον τομέα της εργασίας. Αν και ορισμένες χώρες θεωρούν τη μείωση των αργιών ως έναν απλό τρόπο ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απουσία των αργιών δεν συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Σε μια χρονιά με 250 εργάσιμες ημέρες, η αύξηση της παραγωγής λόγω της προσθήκης μιας μόνο ημέρας εργασίας είναι μόλις 0,4%.

Οι αργίες, αντίθετα, προσφέρουν πολύτιμα οφέλη. Η εργασία που αναβάλλεται σε μια αργία συχνά αναπληρώνεται τις επόμενες ημέρες, ενώ η έλλειψη εργαζομένων ενισχύει άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η εστίαση και οι υπηρεσίες. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να βελτιωθεί η παραγωγικότητα χωρίς να θυσιαστεί η ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Οι λύσεις περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης και τη βελτίωση των υποδομών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play