Η Ευρωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση απέλασης προσφύγων στη Γερμανία. Η Ευρωβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει την απαράδεκτη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο αποφάσισε την απέλαση δύο προσφύγων στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, υπέβαλαν ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απελάσεις χιλιάδων προσφύγων στις χώρες πρώτης υποδοχής, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται σε συνέχεια του αντιδραστικού πακέτου του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ, το οποίο προωθεί τη διαιώνιση του εγκλωβισμού των προσφύγων. Ο ισχυρισμός ότι οι πρόσφυγες μπορούν να εξασφαλίσουν βασικές ανάγκες, όπως ψωμί και στέγη, δεν αντιμετωπίζει τη σοβαρή κατάσταση των προσφύγων και αναδεικνύει τον κίνδυνο έντασης της καταστολής κατά αυτής της ομάδας πληθυσμού.
Οι δηλώσεις της κυβέρνησης για μη αποδοχή επιστροφών από τη Γερμανία δεν πρέπει να καθησυχάζουν, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για τον διαμοιρασμό της καταστολής ανάμεσα στα κράτη μέλη. Το Σύμφωνο αυτό συνεχίζει να επιτρέπει τον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής και εκθέτει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ως ψευδείς.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ αναδεικνύουν ότι το τρέχον θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ προϋποθέτει την εγκαθίδρυση κέντρων κράτησης προσφύγων σε χώρες εκτός της ΕΕ, ενισχύοντας την πολιτική των απολύτως περιοριστικών μέτρων κατά των προσφύγων και μεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλει η ανάγκη κατάργησης της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα οποία συμβάλλουν στη συνέχιση του εγκλωβισμού και της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή.
Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη για επαναξιολόγηση των πολιτικών της ΕΕ, με γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής τους κατάσταση.
Πηγή περιεχομένου: in.gr