Κλιματικά καταφύγια ως λύση στην ενεργειακή φτώχεια και την υπερθέρμανση στις πόλεις. Οι καύσωνες που πλήττουν τις αστικές περιοχές έχουν γίνει όλο και πιο συχνές και έντονες, καθιστώντας αναγκαία την αναζήτηση δροσιάς. Η ενεργειακή φτώχεια αφήνει τους ανθρώπους εκτεθειμένους και σε κίνδυνο, και τα κλιματικά καταφύγια εμφανίζονται ως μια σημαντική λύση. Κατά τη διάρκεια ενός έντονου κύματος καύσωνα, όπως αυτό που βίωσαν πρόσφατα η Λισαβόνα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, υπάρχουν χώροι που προσφέρουν ανακούφιση και δροσιά στο κοινό.
Αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν δημόσια πάρκα, κήπους, βιβλιοθήκες, δημοτικά κέντρα, μουσεία και σχολεία, τα οποία παραμένουν ανοιχτά για να υποδεχθούν τους πιο ευάλωτους στους ακραίους θερμοκρασιακούς παράγοντες. Η θερμική νησίδα, που επιτείνεται κατά τη διάρκεια των καυσώνων, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως στις πόλεις, όπως αναφέρει ο επιστήμονας δεδομένων Μανουέλ Μπάνζα.
Η Λισαβόνα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη δροσιά το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα. Οι πυκνοκατοικημένες περιοχές και οι μεγάλες επιφάνειες από άσφαλτο παγιδεύουν τη θερμότητα, η οποία παραμένει στον αέρα ακόμα και μετά την ύπαρξη ηλιοφάνειας. Επιπλέον, τα κτίρια και οι στενοί δρόμοι περιορίζουν τη ροή του αέρα, όπως εξηγεί ο Μπάνζα στο Euronews.
Ο Μπάνζα έχει δημοσιεύσει μια μελέτη που εντοπίζει πιθανές τοποθεσίες κλιματικών καταφυγίων στη Λισαβόνα, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη που συνδυάζει την ένταση του φαινομένου της θερμικής νησίδας με δημόσιους χώρους. Παρά τις ανάγκες της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου.
Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους που συμμετείχαν σε έρευνα για την ενεργειακή φτώχεια ανέφεραν ότι βιώνουν θερμική δυσφορία στα σπίτια τους, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Η κατάσταση αυτή σχετίζεται και με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, όπως δείχνει και η πρόσφατη καταγραφή 284 θανάτων στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα.
Η Βαρκελώνη προσφέρει ένα επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη με το δίκτυο κλιματικών καταφυγίων της, που περιλαμβάνει πάνω από 400 χώρους. Η ανάλυση δείχνει ότι τα σαφή κριτήρια για την επιλογή καταφυγίων είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ana Terra Amorim-Maia, για να χαρακτηριστεί ένας χώρος κλιματικό καταφύγιο, πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η ύπαρξη καλυμμένου χώρου για να καθίσουν οι άνθρωποι και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για τις ανάγκες τους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr