Κλιματική αλλαγή: Επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για αποφυγή δαπανών 130 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως. Μία ανησυχητική εικόνα σχετικά με την πορεία της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει για τη ζωή των ανθρώπων στα επόμενα χρόνια, εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την αναχαίτισή της, παρουσίασε ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, κατά την δεύτερη ημέρα των Διαλόγων της Νισύρου. Η ζήτηση της ενέργειας έχει αλλάξει εποχικότητα, με το καλοκαίρι να απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι ο χειμώνας. Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με θερμοκρασίες να ξεπερνούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η Συμφωνία των Παρισίων στοχεύει σε ανώτατο όριο 1,5 βαθμών Κελσίου.
Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα αγγίξει 130 τρισ. δολάρια παγκοσμίως και εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα. Τα τελευταία 30 χρόνια, η υπερθέρμανση έχει ξεπεράσει τους 2,5 βαθμούς Κελσίου ετησίως, με κάθε χρονιά να είναι θερμότερη από την προηγούμενη. Η έλλειψη μέτρων θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει.
Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε και στο ερώτημα σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπογραμμίζοντας την ανάγκη απαλλαγής κατά 80% από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Παρισίων. Σημείωσε ότι η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης εξαρτάται από τεχνολογικές λύσεις και την προμήθεια πρώτων υλών από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι αποφάσεις και η αποφασιστικότητα των ευρωπαϊκών κρατών θα κρίνουν την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης, αναφέροντας ότι η αποτυχία στη λήψη μέτρων δεν θα επηρεάσει μόνο την Ευρώπη, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr