Ανακαλύψτε πώς η καινοτόμος τεχνολογία ανιχνεύει τα συναισθήματα μέσω του δέρματος και υποστηρίζει την ψυχική υγεία. Η ικανότητα να χαμογελάμε ενώ βιώνουμε εσωτερικές συγκρούσεις αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης. Ωστόσο, η διαρκής καταπίεση των συναισθημάτων ενδέχεται να οδηγήσει σε σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, όπως άγχος και κρίσεις πανικού. Μια πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nano Letters από ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State, παρουσιάζει έναν καινοτόμο φορετό αισθητήρα ικανό να ανιχνεύει τα κρυμμένα συναισθήματα, ακόμη και όταν η εξωτερική συμπεριφορά υποδηλώνει ηρεμία.
Η νέα συσκευή, ένα ελαστικό επίθεμα στο μέγεθος ενός τσιρότου, παρακολουθεί βασικές φυσιολογικές παραμέτρους όπως τη θερμοκρασία του δέρματος, την υγρασία, τον καρδιακό ρυθμό και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Αυτή η πρωτοβουλία ενσωματώνει δεδομένα από την ανάλυση των εκφράσεων του προσώπου, επιτρέποντας τη διάκριση ανάμεσα σε αυθεντικά και προσποιητά συναισθήματα.
Ο επικεφαλής της μελέτης, Χουάνιου Τσενγκ, εξηγεί ότι η συσκευή παρέχει μια νέα και ολοκληρωμένη μέθοδο κατανόησης των συναισθημάτων, αναλύοντας πολλαπλά σήματα ταυτόχρονα. Η δυνατότητα αναγνώρισης των συναισθημάτων μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για άτομα που παλεύουν με ζητήματα ψυχικής υγείας. Η παρακολούθηση αυτών των σημάτων μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως προβλήματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη.
Η συσκευή, κατασκευασμένη από λεπτά, εύκαμπτα μέταλλα όπως ο χρυσός και η πλατίνα, προσαρμόζεται τέλεια στο σώμα και ενσωματώνει πολλαπλά ανεξάρτητα σετ αισθητήρων που μετρούν σύνθετα σήματα χωρίς παρεμβολές. Τα δεδομένα αποστέλλονται ασύρματα σε smartphone ή cloud server, διασφαλίζοντας ότι δεν αποθηκεύονται προσωπικές πληροφορίες.
Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει αληθινά και προσποιητά συναισθήματα. Σε πείραμα, το σύστημα πέτυχε ποσοστό αναγνώρισης 96,28% αναπαράγοντας έξι βασικές εκφράσεις. Στις δοκιμές με αυθόρμητες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν βίντεο και το σύστημα αναγνώρισε με ακρίβεια σχεδόν το 89% των συναισθηματικών αλλαγών.
Σύμφωνα με τον Τσενγκ, αυτή η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση των κενών στην πρόσβαση στη φροντίδα και στην προληπτική υποστήριξη ψυχικής υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr